Prantslased jäid tööturu põhjaliku reformimisega jänni

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaal toimuvad täna taas protestid tööturureeglite lõdvendamise vastu.
Prantsusmaal toimuvad täna taas protestid tööturureeglite lõdvendamise vastu. Foto: Reuters / Scanpix

Jõuetu kasvu ja kangekaelselt kõrge töötusega silmitsi seisvad prantslased näitavad küsitlustes toetust tööturutingimuste leevendamiseks. Riigi 38-aastane majandusminister Emmanuel Macron on suisa valitsuse kõige populaarsem liige. Samal ajal sundis avalik surve ja protestid tänavatel siiski valitsust majandust elavdama pidanud radikaalset tööturu reformikava edasi lükkama.

Euroopa Liit on juba pikalt survestanud Prantsusmaa president Francois Hollande’i prantsuse majandust reformima. «El Khomri seaduseks» kutsutud eelnõu pidi lõdvendama Prantsusmaa tuntud ülikarmi tööturu reeglistikku, aga protestid sundisid valitsust mitmes võtmeküsimuses siiski alla andma, kirjutab Bloomberg.

See mis seadusest alles on jäänud, kiideti valitsuse poolt neljapäeval heaks, kuid see jääb ka viimaseks reformiks, mida enne järgmise aasta presidendivalimisi teha juletakse. Eile toimusid siiski ka selle eelnõu vastuvõtmise pärast vägivaldsed tudengite meeleavaldused, kus süüdati autosid ja nõuti eelnõu tagasivõtmist.

Avaliku arvamuse uurijad ütlevad, et ei saa öelda, et prantslased oleks reformide vastu. Ükshaaval oleks nad neid meetmeid toetanud, kuid üldine mulje jäi siiski negatiivne. Valitsus ei suutnud reformi avalikkusele adekvaatselt müüa, leidsid uurijad.

Viimase ettepaneku kohaselt säilitab eelnõu tehniliselt 35-tunnise töönädala, kuid annab võimaluse ettevõttetele tööd alternatiivselt korraldada ilma sektoriüleste kokkulepete tegemiseta. Teha saaks kuni 48-tunniseid töönädalaid või 12-tunniseid vahetusi.

AFP andmetel peaks eelnõu parlamendi komisjoni jõudma 5. aprillil, kuid juba 31. märtsiks on planeeritud uued ja raevukad tänavarahutused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles