Kuum kombinatsioon: Kuuba sula ja külmutatud USA kana

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuubalased tervitavad mööduvat Michelle Obama korteeži.
Kuubalased tervitavad mööduvat Michelle Obama korteeži. Foto: Rebecca Blackwell / AP

Vähem kui saja miili kaugusel Ameerika rannast kükitab Kuuba, kes end ise toita ei suuda. Saar impordib suisa 80 protsenti söögikraamist ning on juba õppinud USA kana palavalt armastama.

Seetõttu on vähesed Ühendriikide ärimehed suhete soojenemisest rohkem vaimustunud kui Georgia, Alabama ja Arkansase linnulihakasvatajad, kirjutab Bloomberg Business.

Kana on juhtivaid Kuuba imporditavaid kaubaartikleid ning embargole põllumajandussaaduste vallas tehtud erand on kergitanud Kuuba USA linnufarmerite suuruselt viiendaks ekspordituruks.

Viimase 15 aastaga on laevadega Kuubale veetud vähemalt miljardi dollari eest Ameerika linnuliha – valdavalt külmutatud koibi.

«Nad võivad esmaspäeval tellida ja toote reedel kätte saada,» ütles USA linnuliha- ja munaekspordi nõukogu president Jim Sumner. «Euroopast või Brasiiliast läheks aega 20 kuni 30 päeva.»

Kongress andis põllumajandustoodete, ravimite ja meditsiiniseadmete kaubandusele Kuubaga rohelise tule aastal 2000, aga lajatas USA eksportijatele viis aastat hiljem karmi tingimuse: Kuuba riiklik impordiamet peab maksma sularahas enne tarnimist, mitte kauba saabudes. Ühtlasi keelati USA pankade finantseeringud.

Hetkel on kongressis arutusel eelnõu nende piirangute tühistamiseks. Samalaadne eelnõu on ootel ka senatis.

«Kui meil on 90 miili kaugusel selline turg ja samal ajal kehtib selline aegunud poliitika, siis oleme kaotajateks meie,» väidab vabariiklasest Arkansase kongressmen Rick Crawford, kes katsub «kaeda asja läbi veidi kaasaegsemate prillide.»

Ameerika kanatootjad ja -eksportijad on värsketest väljavaadetest vägagi elevil ning loodavad laiendada naabritele pakutavat sortimenti filee ning isegi sellise moodsa nähtusega nagu «nagitsad».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles