Euroala 2011: kuidas džinn pudelisse tagasi saada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro tähis Euroopa Keskpanga hoone juures Frankfurdis
Euro tähis Euroopa Keskpanga hoone juures Frankfurdis Foto: AFP / Scanpix

Vähemalt üks mõte võis euro arhitekte ja hoidjaid-kaitsjaid jõululauas trööstida: ta on ikka veel alles.

Ja õuduste aastale vaatamata tõotab eurotsoon üsna pea Eesti arvelt laieneda. Sellised on siis kasvava ühtsuse viljad ning Angela Merkel on küllap põnevil ja elevil.

Tegelikult vajaks euro rohkem Saksamaid. Aga tulemas on pigem lõputu rodu Iirimaid: pisikesi ja avatud perifeeriaid, mis vajaksid kõike muud kui odavat krediiti ning oleksid euro tekitatud mullide suhtes ohtlikult haavatavad.

2010. aastale tooni andnud eurotsooni riigivõlakriis on sisuliselt kõikide sääraste mullide ema.

Ühisraha oli poliitiliselt niivõrd grandioosne ettevõtmine, et nõudnuks tugevaid asutusi ja eelarvelist alusmüüri – mille rajamine «disaineritel» aga kahjuks ununes. Samuti ei suutnud nad ette aimata sellist sündmust nagu riigivõlakriis.

Kreeka ja Iirimaa päästeoperatsioonid läksid maksma suures laastus 200 miljardit eurot. Ilmselt ootab tuleval aastal sama saatus Portugali, Hispaania on «ääre peal».

Poliitiline toetus eurole on nii Saksamaal kui Prantsusmaal muljetavaldav, kuid neil tuleb arvestada uue reaalsusega. Sest enam ei ole võimalik väita, et rahaliit ilma eelarveliiduta teostatav oleks.

Rahaliitu sai ülevalt poolt peale suruda ja nii ka tehti.

Eelarveliit – mis sisuliselt tähendab ühe riigi maksutulude osalist ülekandmist teisele riigile – eeldab poliitilist õigusjärgsust.

Ja just see oluline komponent on seni läbisurutud kriisimeetmetest puudu. Euroopa finantsstabiilsuse mehhanism ja teised sellised moodustised on tegelikult lihtsalt vargsi ja salaja kehtestatud eelarveliidu vormid.

Lõpptulemus on see, et eurotsooni lagunemise võimalust enam välistada ei saa ja Eesti liitumine siin midagi ei muuda.

Tänavu lasti džinn pudelist välja. Teda sinna tagasi toppida on väga raske.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles