Kuveidi peaminister: nafta järsk kallinemine on murettekitav

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuveidi peaminister šeik Nasser al-Mohammad al-Sabah
Kuveidi peaminister šeik Nasser al-Mohammad al-Sabah Foto: AFP / Scanpix

Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) kuuluva Kuveidi peaminister leiab, et toornafta hinna järsk tõus on ebaõiglane ja murettekitav.


«Mureallikaks olev ebaõiglane hinnatõus on põhjustatud teguritest, mida ei kontrolli naftatootjad,» ütles šeik Nasser al-Mohammad al-Sabah ÜRO peaassambleel, vahendas

Reuters.

Kuveit järgib tasakaalustatud naftapoliitikat, mis arvestab nii tarbijate kui tootjate huvisid ning samuti hindade stabiilsuse alalhoidmist maailmaturul.

Šeigi sõnul kergitavad hindu spekulatsioonid, kütuseaktsiisid ja ka uute naftatöötlemistehaste nappus.

Kõigi nende faktorite jätkuv olemasolu viib majanduskriisi teravnemise ja inflatsioonitempo kiirenemiseni arenenud riikides, rääkis valitsusjuht.

OPECi liidrid otsustasid septembris pidada kinni kokkulepitud tootmismahtudest. Viinis viibinud naftaministrid otsustasid, et liikmesmaade maksimaalne toodang päevas võib ulatuda 28,8 miljoni barrelini. See on 520 000 barreli võrra vähem kui juulis.

Kuveit kergitas juulis naftatootmist 2,8 miljoni barrelini päevas, et jahutada hinnatõusu maailmaturul.

Kuveidi peaminister väljendas sügavat muret maailma turgude raputava finantskriisi üle ja tervitas USA valitsuse plaani anda Wall Streetile 700 miljardit dollarit raskustest vabanemiseks.

Kuveit on maailma suuruselt seitsmes naftaeksportöör.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles