El Niño toob häda 60 miljonile inimesele (1)

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuivanud soo La Mojana piirkond Kolumbias, mis on tavaliselt väga niiske piirkond, aga nüüd on El Niño tõttu kuivanud.
Kuivanud soo La Mojana piirkond Kolumbias, mis on tavaliselt väga niiske piirkond, aga nüüd on El Niño tõttu kuivanud. Foto: Joaquin SARMIENTO/AFP

Maailma terviseorganisatsiooni (WTO) hinnangul on Vaikse ookeani veetemperatuuri märkimisväärne tõus ehk loodusnähtus nimega El Niño põhjustanud alatoitumise ja mitmesuguste haiguste riski suurenemist 60 miljoni inimesele, vahendab The New York Times.

Perioodiliselt korduva omapärase loodusnähtuse tagajärjena sajab mõnes piirkonnas vihma liiga vähe, teistes aga liiga palju.

Lõuna-Aafrika Vabariiki on tabanud nii suur põud, et kui mõned aastad tagasi eksportisid sealsed farmerid teravilja Aasia turgudele, siis nüüd peab aga riik ise ostma Brasiiliast ja teistest Lõuna-Ameerika riikidest miljoneid tonne.

„Nad on tegelikult pidanud seda importima,” ütles ajalehele Maailma toitlustusprogrammi kliimaanalüütik Rogerio Bonifacio. „See on suur põud,” lisas ta.

El Niño tekib iga kahe kuni seitsme aasta tagant. Eelmine väga tugev El Niño oli aastatel 1997-1998.

El Niño mõjutab näiteks tihti Etioopia ilma ning ka seekord pole erand. See riik on üks nendest, mida põuad on tabanud kõige tugevamini ning mille tõttu vajab 10 miljonit inimest toiduabi.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles