Vanametalli hind hakkas taas kasvama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autoromud Kuusakoski vanametalli käitlemisplatsil.
Autoromud Kuusakoski vanametalli käitlemisplatsil. Foto: Margus Ansu

Ligi viis kuud rekordmadalal püsinud musta vanametalli kokkuostuhinnad tõusid sel nädalal Eestis ligi poole, küündides keskmiselt 70 euroni tonni kohta; põhjus on vanametalli hinna kasv maailmaturul.

«Enne seda nädalat püsis Eestis musta vanametalli kokkuostu keskmine hind stabiilselt rekordmadalal, 40 eurot tonni kohta ja seda 5 kuud järjest, mida varem pole olnud,» ütles Kuusakoski ASi ostujuht Toomas Kollamaa BNSile.

Hinnatõus väljendus Kollamaa sõnul eelkõige selles, et esimesel kahel päeval suurenes märgatavalt vanametalli toomine kokkuostupunktidesse. «Samas võib suuremaid koguseid oodata järgmisel kuul, kui inimesed hakkavad koristama. See annab sektorile optimismi ja loodame, et kasv jätkub.»

Kollamaa sõnul vedas kohalikku kokkuostuhinna tõusuteele maailmaturu hind, mis hakkas pärast pikka aega kasvama veebruari lõpus ja on alates sellest ajast suurenenud 30 euro võrra. «Julgeme eeldada, et maailmaturuhind tõuseb järgmise nädalaga veel kümme eurot,» märkis ta.

«Kindlasti on kasv seotud üldise majandusolukorraga maailmas ja aeglase nafta hinna tõusuga. Arvan, et mõju avaldas ka see, et Hiina avaldas eelmise aasta majanduskasvu, mis polnud küll liiga hea, kuid oli siiski piisav, et turgudele ja klientidele kindlust juurde anda,» rääkis Kollamaa.

Kui mullu detsembris oli enimkaubeldavate värviliste vanametallide maailmaturu hinnaindeks aastaga langenud keskmiselt 32 protsenti, siis praegu on nende hind stabiilselt kasvanud. «Vask, alumiinium ja nikkel - ka need on vaikselt, aga kindlalt tõusule pööranud,» märkis Kollamaa.

Vanametalli maailmaturuhind oli madalseisus eelmise aasta detsembris, mil hind oli aastaga langenud peaaegu 50 protsenti. Toona ütlesid mitmed Eesti vanametalli käitlejad BNSile, et rekordmadalad hinnad on vähendanud vanametalli toomist kokkuostupunkti ligi poole võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles