Oodates Obamat: Kuuba keeb kui karneval

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA presidendi visiidi eel teed korda: tänavaaukude täitmine Havanna kesklinnas.
USA presidendi visiidi eel teed korda: tänavaaukude täitmine Havanna kesklinnas. Foto: Stringer / Reuters / Scanpix

Kui ametisolev USA president viimati Kuubat külastas, nautis sealne majandus veel suhkrubuumi magusaid vilju. Peeso kurss oli dollari küljes kinni ning riigijuht polnud oma diktaatorlikke värve veel välja näidanud. Ja lisaks tahtis Calvin Coolidge Ühendriike saare asjust distantseerida.

Kaheksakümmend kaheksa aastat hiljem, juba sel pühapäeval mil maanduvad Havannas Barack Obama ja tema kaaskond, on olukord peaaegu täpselt vastupidine, kirjutab Financial Times.

Kaheksakümnendates eluaastates president Raúl Castro on maininud võimalust 2018. aastal tagasi astuda. Kuuba nõukogulik majandus mandub ja sotsialistlik liitlane Venezuela on sisemiselt kokku kukkumas. Ning Obama ambitsioon on Kuubat tihedamalt USA orbiiti tõmmata.

Ainuke konstantne faktor on kohalike reaktsioon.

Kui Coolidge USS Texase pardalt kaile astus, kallati mees roosidega üle. Esimese mustanahalise USA liidri visiit on juba ette tekitanud tõelise karnevalimeeleolu.

Kõik «arvavad, et Obama käib ära ja elu lähebki paremaks,» tähendas 20ndates Maritsa Puig Miamist, kes parasjagu Havannas sisseoste sooritas. «Kõik käituvad, nagu see oleks [Kristuse – toim] teine tulemine.»

Loomulikult on Havanna muutunud nende 15 kuuga pärast seda, kui suhete soojendamine naabermaaga pihta hakkas.

Oma tuleku eel andis Obama loa kasutada tehingutes Kuubaga dollarit ja USA panku. Verizon on sõlminud rändluslepingu Kuuba riigifirmaga Etecsa. Räägitakse, et koostöö järele kibelevad ka kruiisilaevaomanikud ja hotellipidajad.

Tänu otselendudele ja reisitingimuste leevendamisele on ameeriklaste külastused kasvanud 70 protsenti. Kes ei tahaks näha kokkuvarisevat Havannat «enne kui kõik muutub»? Õnnetuseks tuleb Kuuba infrastruktuur turistide tulvaga vaevu toime ning hinnatõus on tavainimesed poodidest minema peletanud.

See kõik on aga nagunii alles algus. Esiteks ei saa embargot tühistada keegi peale USA Kongressi. Ning Kuuba sotsialistlik süsteem, mida Castro vaid väga ettevaatlikult reformima on hakanud, teab, kuidas Nõukogude Liidu liberaliseerimine kommunistid võimult viis.

«On huvitav, kuidas kuubalaste ootused kasvavad ja avarduvad,» ütles endine Pentagoni ametnik ja nüüdne Florida ülikooli Ladina-Ameerika ekspert Frank Mora. «Millal aga selgub, et ootusi ei täideta ning tekib frustratsioon? Havannas murtakse selle kallal kindlasti pead.»

«Hetkel on Kuuba moes,» selgitas Financial Timesi reporterile Castro perekonna liige. «Aga meie olime siin enne ja meie oleme siin ka pärast.»

Dissidentide ridades nähakse USA leebumises pigem reetmist, mis režiimile julgust juurde annab. «Julgeolek juba hoiatas meid, et provotseerida ei tohi, et tuleb kodus püsida. Nad ei luba meil protestida kui Obama tuleb,» ütles Naised Valges esindaja Berta Soler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles