USA keskpank taganes lubatud intressitõusust (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fedi intressimäärade muutmatajätmise otsus suurel ekraanil New Yorgi aktsiabörsil NYSE.
Fedi intressimäärade muutmatajätmise otsus suurel ekraanil New Yorgi aktsiabörsil NYSE. Foto: Richard Drew / AP

USA föderaalreserv Fed jättis eile baasintressimäära samaks ning andis mõista, et tõstab sel aastal baasintressi vaid kahel korral lubatud nelja korra asemel.

Fed alustas ajaloolist intressitõstmise poliitikat möödunud aasta detsembris. Siis anti ka mõista, et 2016. aasta jooksul tõstetakse kokku neli korda.

Eile jäeti baasintress samale tasemele ehk vahemikku 0,25-0,50 protsenti. Fed teatas ka, et eeldatavasti tõstetakse intressimäära sel aastal vaid kahel korral. Poliitika leevendamise põhjusena nimetas föderaalreserv suurenenud riske maailmamajanduse kasvule, mis omakorda on viinud rahapoliitika lõdvendamiseni Euroopa Liidus, Jaapanis ja Hiinas.

«Fedi seisukoht on suhteliselt sõbralik,» kommenteeris Bloombergile Mitsushige Akino, Ichiyoshi Asset Management Co tegevjuht. «Vahe turgude ja võimude seisukohtade vahel on kokku kuivanud ning nüüd saime tähtsast sündmusest läbi ilma draamata. Investorite meeleolud on naasnud neutraalsesse tsooni senisest «karusest» tsoonist, kus liiga palju oli hindade sisse muremeeleolusid arvutatud.»

Fedi otsus kukutas USA dollari kurssi teiste peamiste valuutade suhtes. Bloombergi dollari indeks, mis jälgib dollari kurssi kümne valuuta suhtes, kukkus 1,1 protsenti viie viimase kuu madalaimale tasemele. Enim kosusid Korea woni ja Uus-Meremaa dollari kurss, aga ka euro kerkis dollari suhtes 0,6 protsenti tasemele 1,129 dollarit ühe euro eest.

Fedi otsuse üle rõõmustasid ka aktsia- ja tooraineturud. USA toornafta WTI barreli hind kerkis täna ennelõunaks 2,3 protsenti 39,34 dollarini ning Põhjamere Brenti toornafta barrel 1,5 protsenti 40,93 dollarini. Hiina, Jaapani ja Austraalia aktsiaturud kauplesid täna ennelõunal samuti plusspoolel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles