Eesti Tpileti süsteem jõuab Euroopa bussidesse (1)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tpileti müügikoht Tallinnas.
Tpileti müügikoht Tallinnas. Foto: Toomas Huik

Maailma juhtiv transpordiettevõte Transdev valis oma kaugliinibusside piletisüsteemi arendushanke võitjaks Eesti ettevõtte Tsolutions, kes on Eesti bussireisijaid teenindava Tpileti looja. 

Tpileti müügisüsteem võetakse kasutusele Transdevi kaugliinidel, mis sõidavad Eurolinesi ja Isilinesi kaubamärgi all Prantsusmaal, Hollandis, Belgias, Portugalis, Saksamaal ja Tšehhis. 

Nutika mobiilse piletimüügisüsteemiga Jiffi 2015. aastal Ajujahi võitnud meeskonna ja Tsolutionsi juhi Andres Osula sõnul jääb sõlmitud pikaajalise lepingu kohaselt nende ettevõtte kanda nii tarkvara arendus ja juurutamine kui ka selle edasine haldus. «Kogu Transdevi linnadevahelise bussiliikluse piletimüük hakkab käima läbi Eestis arendatava müügisüsteemi. Ühtlasi vastutame strateegilise partnerina kogu süsteemi elutsükli eest,» lisas ta. 

Juba tänaseks on Tsolutionsi piletimüügisüsteem lisaks Eestile jõudnud ka Lätti, Leetu, Poola, Ungarisse, Austriasse, Venemaale, Valgevenesse, Soome, Bulgaariasse ja Hongkongi.

Osula sõnul on Euroopas linnadevahelises bussitranspordis toimumas meeletu areng ning konkurentsi tihenemine, samas pole Tsolutionsi  loodud piletisüsteemile täna maailmas paindlikkuselt ja võimalusterohkuselt vastast. «Need argumendid on aidanud meil siseneda väga erinevatele turgudele ning said ka Transdevi hankel otsustavaks,» sõnas Osula.

Praegu 25 inimesele tööd andvale Tsolutionsile tähendab suurtehing võimalust e-lahenduse eksporti oluliselt suurendada ning kiiresti kasvada. «Tänu võidetud hankele kasvab meie äri maht hüppeliselt - läbi meie süsteemide hakatakse ostma kaks korda nii palju pileteid, kui täna. Koos tegevuse laienemisega on plaanis kahekordistada ka Tsolutionsi töötajate arvu,» rääkis Andres Birnbaum, Tsolutionsi ärijuht, kelle sõnul kolis arendusmeeskond värskelt uutesse ruumidesse Tartu südalinnas.

Eestis välja töötatud tarkvaraplatvorm võetakse Transdevi poolt samm-sammult kasutusele 2017. aasta kevadeks. 

Lepingu rahalist väärtust osapooled ei avalda.

Rääkides hankel osalenud konkurentidest, tunnistas Tsolutionsi juht, et täpseid nimesid ei avaldata, aga teada on, et põhilised võistlejad olid lennundusest ning vastas olid väga suured ettevõtted. «Otsustavaks sai sisu, mida me pakume. Lisaks teeb Tsolutionsi eriliseks see, et me ei ole tühja koha pealt leiutama hakanud, vaid oleme transpordifirmast välja kasvanud IT-ettevõte. Pärinemine edukast transpordikontsernist Mootor Grupp, annab meile võimaluse pakkuda paremat ärilist teadmist ühistranspordi sektorist ning see on oluline konkurentsieelis,» selgitas Osula.

Tsolutions on Eesti ühistranspordi piletisüsteemide pioneer, kelle süsteemide kaudu ostetakse umbes neli miljonit piletit aastas ning mille teenuseid kasutab üle 40 bussiettevõtte. 

Transdev on 6,6 miljardi eurose käibega Veolia ja Caisse des Dépôts kontserni kuuluv maailma juhtiv ühistranspordifirma. Transdev nõustab ja toetab omavalitsusi alates eelanalüüsist ja projektijuhtimisest kuni ühistranspordisüsteemi jooksva töökorralduseni. Ettevõte opereerib 83 000 töötaja ning 43 000 sõidukiga ühistranspordi võrgustikke üle maailma 20 riigis.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles