Obama «otsekorraldus» lülitas Kuuba globaalmajandusse (1)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuba ja USA lippudega dekoreeritud velotakso Havanna kesklinnas.
Kuuba ja USA lippudega dekoreeritud velotakso Havanna kesklinnas. Foto: Ramon Espinosa / AP

USA president Barack Obama kinkis eile ainuisikuliselt Kuubale suuri vabadusi kaubanduse, finantstehingute ja turismi vallas.

Muu hulgas on sisuliselt tühistatud määrus, mis keelas ameeriklastest turistidel Kuuba külastamise, kirjutab The Wall Street Journal.

Uute meetmetega leevendatakse USA finantsasutustele seatud piiranguid ning avardatakse märkimisväärselt Kuuba ligipääsu globaalmajandusele.

Kuuba kodanikud võivad nüüd USA firmade palgal olla ning omada piiratud eesmärkidel USAs pangaarveid.

Samuti on lubatud USA dollari kasutamine finantstehingutes Kuubaga.

Obama otsused tulid viis päeva enne tema visiiti Havannasse. Ta on esimene ametisolev USA president, kes pärast ligi 90 aasta pikkust pausi Kuubat külastab.

Vabariiklastest kongresmenid olid varmad osutama sellele, millist järeleandmist Castro režiimile Obama korraldused endast kujutavad.

«Need ühepoolsed sammud toestavad veelgi tugevamini Kuuba kommunistlikku režiimi, mis on pikemat aega jõhkralt inimõigusi alla surunud,» rõhutas välissuhete komitee esimees Ed Royce.

«Selle asemel, et ignoreerida seadusi ning pakkuda rõhuvale režiimile ühepoolseid järeleandmisi, peaks president Obama tegema koostööd kongressiga ning seisma Kuuba rahva eest, kes igatseb vabadust.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles