Jehe: Arengufondi bilansi alumisel real on roheline number (3)

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ville Jehe
Ville Jehe Foto: Mihkel Maripuu

Arengufondi nõukogu esimees Ville Jehe sõnul on positiivne, et Riigikogu lõpuks Arengufondi osas otsuse tegi ning seiretegevus Eestis jätkub.

«Kõige väärtuslikum on otsus, et seiret on vaja. Kui nad ise usuvad, et nii on seda kõige mõistlikum läbi viia, siis siin tuleb omaniku otsust ausatada. Ma olen täiesti päri, et kui Arengufondi jääks ainult seire üksus, mis on Eesti vabariigi suuruses riigis umbes 10 inimest, siis ei ole nende pärast majanduslikult mõistlik hoida üleval avalik-õiguslikku eraldi juriidilist isikut,» selgitas Jehe.

Arengufondi pärand jääb aga Jehe sõnul selgelt plussi. «Arengufondile anti kaks ülesannet ja üks neist on tehtud perfektselt. See kuidas investeerimistegevus Eestis käima tõmmati ja kõik räägivad start-upidest, Eestis on kümmekond investeerimisega tegelevat erafondi - seda ei oleks, kui riik ei oleks tollal teinud julget sammu seda ise alustada. Selles mõttes ma arvan, et bilansi alumisel real on roheline number,» kirjeldas ta.

Teine ülesanne oli seiretegevus, mille suurima probleemina nägi Jehe seda, et Arengufondi looja ei astunud kunagi tellija rolli. «Riigikogu pole selle kaheksa aasta jooksul ühtegi seiret tellinud, kuigi nad seadusega selles rollis olid. See ei saanud nii jätkuda,» ütles ta.

Hetkel töötab Arengufondis Jehe sõnul 22 töötajat, kuid suurt koondamist tema sõnul tõenäoliselt ei tule, kuna üksused jaotatakse laiali ja suure tõenäosusega saavad inimesed soovi korral oma tööd jätkata. Start-up Estonia programm ja investeerimistegevus lähevad Kredexisse, seire Riigikogu kantseleisse ja SmartCapi haldustegevus antaks konkursiga erakätesse.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles