Baltimaad taas investoreile armsad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti riikide lipud.
Balti riikide lipud. Foto: SCANPIX

Tallinna börsi juht Andrus Alber võib oma kõrgest kontoriaknast kesklinna saginat silmitsedes olla tunnistajaks sellele, kuidas Eesti majandusele hoog sisse hakkab tulema.

Sama selgelt paistab taastumine ka tema arvutiekraanilt, kust vaatavad vastu tõusvad aktsiahinnad ja tehingute kasvav hulk.

«Maht ei ole pärast kriisi veel täielikult taastunud, kuid välisinvestorid hakkavad tagasi tulema,» ütleb Alber.

Samamoodi on lood ka naabrite Läti ja Leeduga.

Kõik kolm aktsiaturgu taastuvad pärast kahe aasta tagust kohaliku krediidimulli lõhkemist jõudsasti. Mis ühtlasi selgitab, miks 2010. aasta parimate arenevate turgude fondide hulka ka mitu Baltimaadele keskendunud fondi jõudsid.

Eestis baseeruv ja 10 miljonit dollarit haldav fond Trigon Top Picks on oma 45-protsendilise kasvuga edetabelis kõrgel kohal. Head minekut on näidanud ka Ida-Euroopale suunatud Stockholmi investeerimisfirma East Capital – nende Balti fond on kasvanud 40 protsendi jagu.

Balti fondide tugev tõus peegeldab investorite kasvavat veendumust, et 2008. aasta globaalkriisi poolt Euroopas esimeste hulgas hoobi saanud kolmik on alustanud teed ülesmäge.

Eesti majanduskasv oli kolmandas kvartalis 5 protsenti, mis teeb temast euroalasse astumise künnisel Balti piirkonna staartegija.

Leedus ja Lätis on taastumine olnud tunduvalt aeglasem, viimane pidi 2008. aasta lõpus ka Rahvusvahelise Valuutafondi 7,5 miljardi eurose abi vastu võtma.

Mõlemad on aga karmile kasinusele vaatamata kasvus tagasi.

East Capitali analüütik Marcus Svedberg ütleb, et Läti paremtsentristliku valitsuse oktoobrikuine tagasivalimine kujutas endast investorite jaoks tähtsat signaali: regioon võtab majanduse taastamist tõsiselt.

Aktsiaturu taastumine algas juba möödunud aastal ehk juba siis, kui piirkond alles Euroopa sügavaimas majanduslanguses vaevles.

East Capitali Balti fondi 2009. aasta kogutulu oli 20,9 protsenti. Võrdluseks: baasindeks kasvas 9,9 protsenti.

Baltimaadesse investeerimine on ikka veel päris riskantne ja kohati frustreeriv tegevus. Üks suurimaid probleeme on madal likviidsus, mistõttu East Capital mullu teatud ajaks uute investeeringute vastuvõtu peatas – kui nõudlus ähvardas aktsiapakkumisest ette rutata.

Alber ennustab, et Eesti eurotsooni astumine äratab välisinvestorites veelgi suurema huvi, kujutades endast regiooni taastumise sümbolit ning tähistades integreerumist Lääne- ja Põhja-Euroopa rikkamate majandustega.

Copyright The Financial Times Limited 2010. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles