ERR.ee: Viru Keemia Grupp kavandab diislikütuse tootmist

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru Keemia Grupi arendusjuht Jaanus Purga..
Viru Keemia Grupi arendusjuht Jaanus Purga.. Foto: Egert Kamenik/Postimees.

Viru Keemia Grupis peetakse plaane hakata põlevkiviõlist diislikütust tootma, kuna spetsialistide arvates on diislikütus oluliselt väärtuslikum toode kui põlevkiviõli.

Majandusministeeriumi hinnangul aitaks kodumaine diislikütus suurendada taastuvenergia tootmist, kuna tuuleelektrijaamade tasakaalustamiseks poleks vaja kasutada Venemaa gaasi, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Mootorikütuste tootmine naftast on praegu ja jääb ka tulevikus odavamaks kui põlevkivist. Diislikütuse hind on aga juba nii kõrge, et seda on mõtet toota ka Eesti põlevkiviõlist, leiavad nii majandusministeeriumi asekantsler Einari Kisel kui ka Viru Keemia Grupi juhatuse liige Jaanus Purga.

«Nüüd me oleme suhteliselt lähedal sellele, et me teame, kuidas suhteliselt vähese vaevaga ja suhteliselt traditsioonilisi meetodeid adopteerides võiks Eesti põlevkiviõlist toota sellist mootorikütust, mis poleks enam vaheprodukt, vaid peaaegu lõpp-produkt,» ütles Purga.

Einari Kiseli sõnul suurendab Eestis toodetud diislikütus oluliselt riigi energeetilist sõltumatust.

Põlevkivi kui energeetilise tooraine väärtustamist toetab nii põlevkivi arengukava kui ka energiatehnoloogiate programm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles