Müstiline «kutt» laamendab Istanbuli börsil

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaklerid Istanbuli börsil.
Maaklerid Istanbuli börsil. Foto: OSMAN ORSAL / REUTERS

Istanbuli börsil kauplejaid on juba mitu kuud kollitanud müstiline investor hüüdnimega Herif ehk «kutt», kes on võimeline päevas kuni 450 miljoni USA dollari eest tehingukorraldusi turule suunama ning mitte ainult üksikaktsiate vaid ka terve börsi suunda muutma, kirjutab Bloomberg.

Agentuuri teatel on vähemalt ühe suure Euroopa panga Türgi filiaali maaklerid lõpetanud lühikeste positsioonide võtmise Istanbuli börsil, tõdedes, et ülikiireid kauplemisalgoritme kasutav «kutt» suudab nende käike ette näha; teised turuosalised aga üritavad aru saada, millise fenomeniga tegu on.

Maaklerifirma Istanbul Portfolio töötajad on kuid püüdnud teada saada, kes on «kutt», kuid seni edutult. «Keegi ei tea midagi kindlat. Ja see siin on Türgi, kus tavaliselt me kõik tema, mis toimub,» rääkis Bloombergile ettevõtte partner Turgay Ozaner.

«Kutt» on kasutanud mitme maaklerifirma teenuseid, kuid viimaks jäänud pidama Yatirim Finansman -nimelise büroo juurde, muutes selle üleöö Istanbuli börsi suurima käibega maakleriks. Tänavu kahe kuuga on Yatirim Finansman vahendanud 1,2 miljardi Türgi liiri jagu (375 miljonit eurot) väärtpaberite ostukorraldusi, pea kaks korda enam kui senine turuliider UBS.

«Kuti» tehingud on tänavu tõstnud Istanbuli börsi käivet kaheksa protsenti võrreldes mullusega. Sama ajaga on aktsiaindeks Borsa Istanbul 100 tõusnud 13 protsenti, seda ajal mil börsid üle maailma on mullusega võrreldes miinusesse jõudnud või kohe jõudmas.

Näiteks 22. veebruaril saatis «kutt» börsile 486 miljoni liiri (152 miljoni euro) eest aktsiate ostukorraldusi, 15 korda suuremas mahus kui selle päeva käibelt teine kaupleja Merrill Lynch. 8. märtsile eelneva kahe nädalaga saatis «kutt» turule miljardi liiri eest ostukorraldusi Türgi kuue suurima panga ja lennufirma Turkish Airlines aktsiate ostuks, saates ühtlasi börsiindeksi kolme kuu tippu.

Ozaneri sõnul teeb saladuslik «kutt» turgu, st tema tehingute maht on nii suur, et ta on võimeline mõjutama aktsiate ja terve turu suunda.

«Portselanipoes on suur härg lahti pääsenud,» ütles Bloombergile Kerem Baykal, 600 miljoni dollari suuruse fondi valitseja. «Tal on sügavamad taskud kui kellelgi teisel selles mängus ja ta võib juhtida turgu kuhu suunda iganes.»

BNP Paribase investeerimisstrateegi Isik Okte sõnul on suurem küsimus mitte selles, kes «kutt» on, vaid mis ta on. Sellega vihjab Okte võimalusele, et «kutt» on tegelikult kõrgsageduskaupleja (high frequency (HF) trader) ehk ülikiireid kompleksseid kauplemisalgoritme kasutav asutus.

Eelmise aasta lõpus viis Istanbuli börs oma serverid uude andmekeskusse, lootes ligi meelitada automaatkauplejaid, kes tõstaks börsi kauplemismahtu, et börs oleks omakorda atraktiivsem uutele tulijatele. Väärtpaberiemissioonide taaskäivitamist Istanbulis oligi selle sündmuse ootuses seni edasi lükatud.

Nüüd paistabki, et Istanbulil on õnnestunud esimene automaatkaupleja ligi meelitada. Seda kinnitab ka tõik, et kõigi kolme maaklerifirma, mida «kutt» on seni kasutanud, serverid võimaldavad kõrgsageduskauplejal tegutseda. HF kauplejad kasutavad tavaliselt börsiserveritega samas andmekeskuses olevaid servereid, saades nii murdosa sekundi suuruse eelise korralduste turule saatmisel.

Ükski maaklerifirma Bloombergile ei paljastanud, kes on nende saladuslik klient.

«See algoritmiga vend lihtsalt avastas uue turu ja juhib praegu kogu etendust, sest konkurentsi pole; aga küll see tuleb,» ütles Okte. «Oleme praegu varases faasis, aga arenenumad turud näitavad, et masinad võidavad selle mängu alati.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles