Energiaagentuur: nafta hinna põhi on möödas

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapumbad Bahreinis.
Naftapumbad Bahreinis. Foto: Hasan Jamali / AP

Rahvusvahelise energiaagentuuri IEA märtsi turukokkuvõtte kohaselt on toornafta hinna kõige madalam koht möödas ja tunneli lõpust paistab juba valgust.

«On märke, et hinnad on põhja läbinud,» seisab IEA kommentaaris. «Hindadele võib piasta juba väga pika ja pimeda tunneli otsas valgust.»

IEA analüütikud lisasid kommentaaris, et turujõud «teevad oma imesid ja kõrge hinnaga tootjad vähendavad tootmismahtu.»

Agentuur on märtsi turuülevaates palju positiivsem kui veebruaris, kus teatati, et toornafta hind jätkab «üleujutatud turul» kukkumist. See positiivsus pole ka üllatav, sest veebruari turuülevaate avaldamise ajaga võrreldes on Brenti toornafta barreli hind tõusnud tänaseks viiendiku.

Norra rahandusminister Siv Jensen kommenteeris IEA turuülevaadet Bloombergile, et on veel väga vara rääkida hinna põhjadest.

IEA arvutuste kohaselt langes maailma naftatoodang veebruariga võrreldes 180 000 barreli võrra 96,5 miljoni barrelini päevas. Tootmismaht vähenes nii naftat eksportivate riikide organisatsioonis OPEC kui ka OPECisse mittekuuluvatel tootjatel.

Sellegipoolest on märtsi tootmismaht mulluse aasta sama kuuga võrreldes 1,8 miljoni barreli võrra päevas suurem.

IEA ülevaate kohaselt pole Iraan, kes pärast sanktsioonide lõppu kuulutas, et viib kiirelt oma toodangumahu sanktsioonide-eelsele tasemele, seda suutnud. Märtsiks on Iraan kasvatanud tootmismahtu vaid 0,2 miljoni barreli võrra 3,2 miljoni barrelini päevas.

OPECi riikides vähenes tootmismaht mõnevõrra Iraagis, Araabia Ühendemiraatides ja Nigeerias, tasakaalustades Iraani suurenevat tootmismahtu.

IEA ülevaate kohaselt ulatub maailma naftarafineerijate selle kvartali keskmine ühe päeva töötlemismaht 79,1 miljoni barrelini. Maht on tavalisest väiksem peamiselt seeõttu, et rafineerijad tavatsevad esimeses kvartalis tehaseid hoolduseks peatada. Sestap on ka toornafta tootmise ja töötlemise mahu vahe suur, mis näitab ühtlasi, et üle maailma kuhjunud varude kahanemist on veel vara oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles