Iiri majandus ületas kõiki ootusi (1)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirimaa majandusel läheb hästi, peaministri Enda Kenny parteil Fine Gael aga paraku mitte. Pildil valimisplakatid Corki linnas.
Iirimaa majandusel läheb hästi, peaministri Enda Kenny parteil Fine Gael aga paraku mitte. Pildil valimisplakatid Corki linnas. Foto: Chris Radburn / PA Wire / Scanpix

Iiri majandus teeb kiireimat kasvu alates Kelti Tiigri hiilgepäevadest viisteist aastat tagasi, kütuseks mürisev eksport ning inimestes tärganud ostutahe pärast pikka piiripidamist.

Läinud aasta viimase kvartali kasvuks kujunes üle üheksa protsendi ning mulluseks üldnäitajaks seega suisa 7,8 protsenti, kirjutab Financial Times.

Saavutus ületas nii valitsuse kui ka turgude prognoosid ning kinnitas Iirimaa kui Euroopa Liidu kõige kiiremini kasvava majanduse staatust.

Võrreldavat kasvukiirust arendas Iiri majandus viimati aastal 2001, kui positiivseid protsente kogunes kümme ning käivitus pikemat sorti tormiline tõus.

Tookordne kiirendus päädis panganduskrahhiga, mille tekitas 2008. aastal suure pauguga lõhkenud eluasememull.

Tänase taastumise taustaks on kaks aastat tagasi ühele poole saanud rahvusvaheline Iiri abipakett summas 67 miljardit eurot.

Ametlik kinnitus tugevale taastumisele tuleb aga liiga hilja peaministri Enda Kenny jaoks – 26. veebruaril toimunud üldvalimistel läks kaduma tema erakonna parlamendienamus ning uue valitsuse osas on Iirimaa olukord peavoolu parteide jaoks üsna «hispaaniapärane».

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles