Soome farmerid ummistasid traktoritega pealinna

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekraanitõmmis YLE põllumeeste meeleavaldust kajastavast otseülekandest.
Ekraanitõmmis YLE põllumeeste meeleavaldust kajastavast otseülekandest. Foto: Repro

Täna Helsingi kesklinnas Senaatintori väljakul toimuvale meeleavaldusele saabunud põllumehed ummistasid traktoritega linna sissetulevad liiklussooned. Kell 11 algavale meeleavaldusele oodatakse tuhandeid põllumehi ja sadu traktoreid, vahendab Soome rahvusringhääling YLE.

Demonstratsiooni organiseerinud põllu- ja metsamajandustootjate liidu MTK teatel on Soome maamajanduste olukord katastroofiline. Venemaa sanktsioonid ja hindade langus on ajanud farmid kitsikusse ja viimane tilk karikasse oli liidu teatel viivitus maksutagastustega. Traktorite marsiga läbi Helsingi loodab MTK tuua tootjate mure otse otsustajate silme alla, vahendas YLE.

Soome loodusvarade uurimiskeskuse (Luonnonvarakeskus) prognoosi kohaselt kahaneb maamajanduste tegevuskasum sel aastal ligi 40 protsenti võrreldes mullusega, keskmiselt 9700 euroni ühe talu kohta. Keskuse teatel on peamine tulusust vähendav faktor piimatootmise kehv seis.

Kell üheksa hommikul hakkasid traktorid Helsingi kesklinna saabuma. Kell 11 algav meeleavaldus lõpeb plaani kohaselt kell 15.

Helsingi politsei ülemkomissari Pekka Hööki sõnul arutati eile korraldajatega, kuhu mahub 500 traktorit, nagu esialgse hinnangu kohaselt pidi tulema. Ilmselt pargitakse osa traktoreid Senaatintori väljakule lisaks ka Uniooninkatu tänavale. «Lähtume olukorrast ja sellest, kuhu neid mahub,» rääkis Höök YLE-le.

Sarnaseid meeleavaldusi toimub ka teistes Soome linnades.

Vaata YLE otsepilti demonstratsioonist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles