Balti riikidest pärit töölised satuvad Rootsis orjatööle

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orjamüügi keelustamisele pühendatud monument Londonis.
Orjamüügi keelustamisele pühendatud monument Londonis. Foto: AFP / Scanpix

Rootsi julgeoleku ja arengupoliitika instituudi tehtud uuringust selgus, et mitmed Balti riikidest pärit töölised satuvad Rootsis orjatööd meenutavatele tööotsadele.

Kõige tavalisemad on juhtumid, mil Balti riikidest pärit töötajad meelitatakse Rootsi, lubades neile tasuta toitu ja majutust. Tegelikult renditakse inimesed aga kohapeal edasi kolmandatele firmadele, mis maksavad neile pea olematuid summasid, vahendab The Local uuringut.

Uuringu autorid Erik Leijonmark ja Walter Kegö leiavad kokkuvõttes, et Rootsis puudub valmisolek inimkaubandusega tegeleda.

«Kuna võimude ja rahva nägemus inimkaubandusest seisneb seksi ja oma keha müümisel, ei tunnistata töötajate lihtsat ärakasutamist probleemina,» nentisid autorid.

Raporti kohaselt on inimkaubandus majanduskriisi ajal kasvanud ning kuigi see on enimlevinud vaesemates riikides, esineb seda ka Euroopa Liidu riikides ning Rootsis.

Ühtlasi nenditakse, et probleem ei ole vaid Baltimaadest pärit töölistega, vaid ka mujalt tulnud inimestega. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles