Maksumuudatused 2016 – on mida oodata

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rahandusminister Sven Sester tutvustas tänasel KPMG maksukonverentsil valitsuse plaane sel aastal seoses erinevate maksudega. Tegemist on töös olevate plaanidega, mis pole veel seadusega vastu võetud.

1. Käibemaksukohuslase piirmäära tõstetakse – Sesteri sõnul on valitsuses kokkuleppele jõutud, et tänase 16 000 euro pealt tõstetakse piir vähemalt 25 000-le, kuid tema hinnangul võiks seda tõsta isegi rohkem ehk 40 000 - 50 000 euroni.

2. Ajutiselt vähendatakse ressursi- ja saastetasusid, mille arvelt väheneb riigi tulubaas 40 miljoni euro võrra.

3. Kasumi riigist maksuvabalt väljaviimise tõkestamine – konkreetsed ettepanekud väljatöötamisel.

4. Tervise edendamise kulud – Sester on juba allkirjastanud seaduseelnõu, millega antakse tööandjatele võimalus teatava summa ulatuses aastas teha kulutusi töötajate spordi- ja tervisekulutustele erisoodustusmaksuvabalt. Täpne summa tuleb veel valitsuses kokku leppida.

5. E-sigarettide aktsiisiga maksustamine – väljatöötamiskavatsus valmis.

6. Gaasilised mootorikütused maksustatakse aktsiisiga

7. Pakendiaktsiisi muudatused – on alles mõtte tasandil ja toimuvad arutelus keskkonnaministriga. Sesteri hinnangul peaks liikuma selles suunas, et ka pakendi turule toomine peaks olema maksustatud, et toodaks turule vähem pakendeid.

8. Maamaksuvabastus liitsihtotstarbega ja ühisomandis olevate kinnistute puhul – tahetakse maamaksuvabastus võimaldada ka neile, kelle maja mõnel pinnal tegutseb äriühing.

9. Ettevõtluses kasutatavate sõiduautode maksustamisreeglite muutmine – plaanis on kaotada sõidupäevikud, kuid see tähendab tõenäoliselt 100-protsendiliselt ettevõtte kasutuses olevate autode kohta suuremat tõendamiskohustust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles