Gruusia tahab Eestile sarnast maksusüsteemi

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia riigilipuga mees pealinnas Thbilisis.
Gruusia riigilipuga mees pealinnas Thbilisis. Foto: SCANPIX

Gruusia suursaadik tutvustas rahandusminister Sven Sesterile sealset plaani võtta Gruusiasse üle Eestiga sarnane ettevõtete maksustamise süsteem ehk kehtestada ettevõtete reinvesteeritud kasumile maksuvabastus. Selleks on koostöösse kaasatud Eesti maksueksperdid.

«Üks Gruusia valitsuse peamisi eesmärke selles osas on edaspidi liberaliseerida maksuõigust ja maksuameti tööd, samuti toetada ettevõtlust investeeringute meelitamiseks, laiendada ettevõtlust ning suurendada tööhõive võimalusi. Selleks tehtavad asjakohased muudatused Gruusia maksuseadustikku on välja töötatud Eesti näitel ning põhinevad Eesti maksumudelil,» selgitas  Gruusia suursaadik Tea Akhvlediani.

«Põhjalik analüüs võimaliku reformi mõju kohta Gruusia ärikliimale tõestas, et sealne investeerimiskeskkond muutub atraktiivsemaks. See omakorda tekitab ettevõtjates huvi ning toob riiki otseseid välisinvesteeringuid, riigi majandus elavneb ning ettevõtetel on rahalistele vahenditele parem juurdepääs, mis on eriti oluline väikeste ja keskmiste ettevõtete jaoks,» lisas Akhvlediani.

Gruusia peaministri Giorgi Kvirikašvili algatusel on Gruusia valitsus aastateks 2016–2018 ette valmistanud reformipaketi, mis hõlmab nelja põhisuunda: ärikeskkonna parandamine, avatud valitsemine ja kaasamine, infrastruktuuri arendamine ning haridus.

Maksusüsteemi muudatused peaksid Gruusias rakenduma juba sel aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles