Eksport kukkus viie aasta tagusele tasemele

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubarongid.
Kaubarongid. Foto: Peeter Langovits

Kaupade eksport kahanes jaanuaris võrreldes eelmise aasta sama kuuga 11 protsenti 825 miljoni euroni. Statistikaameti teatel oli eksport viimati nii väike 2011. aasta jaanuaris.

Import kasvas aastaga kaks protsenti, jooksevhindades 983 miljoni euroni.

Kaubavahetuse puudujääk ulatus tänavu jaanuaris 158 miljoni euroni, aasta tagasi oli see 42 miljonit eurot.

Eelmise kuuga võrreldes vähenes eksport kümme ja import üheksa protsenti.

Jaanuaris olid kaupade ekspordi peamised sihtriigid Rootsi (osatähtsus 20 protsenti), Soome (16 protsenti) ja Läti (10 protsenti). Eksport vähenes statistikaameti teatel enamikesse peamistesse sihtriikidesse, kõige enam Rootsi ja USAsse, vastavalt 29 miljoni ja 17 miljoni euro võrra.

Kaupadest eksporditi enim elektriseadmeid, puitu ja puittooteid, mehaanilisi masinaid ning mitmesuguseid tööstustooteid. Enim vähenes jaanuaris elektriseadmete (sh andmesideseadmed) ja mineraalsete toodete (sh mootorikütused) väljavedu.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus moodustas jaanuaris ekspordist 69 protsenti. Võrreldes mulluse jaanuariga vähenes Eesti päritoluga kaupade eksport 12 protsenti. Eesti päritolu kaupade osatähtsus oli Eesti kümnest peamisest ekspordi sihtriigist suurim Rootsi (87 protsenti) ja Soome (78 protsenti) ning väikseim Venemaale (16 protsenti) eksporditud kaubas. Eesti päritolu kaubad on Eestis toodetud ja töödeldud kaubad.

Jaanuaris imporditi kõige enam kaupu Soomest (osatähtsus 14 protsenti), Leedust (12 protsenti) ja Saksamaalt (11 protsenti). Võrreldes eelmise aasta jaanuariga kasvas kõige enam import Leedust (39 miljonit eurot) ja Lätist (14 miljonit eurot). Samal ajal vähenes enim import Venemaalt (23 miljonit eurot).

Kaupadest imporditi Eestisse enim elektriseadmeid, mineraalseid tooteid, põllumajandussaaduseid ja toidukaupu ning mehaanilisi masinaid. Enim suurenes transpordivahendite ja mineraalsete toodete sissevedu. Samas vähenes märkimisväärselt elektriseadmete sissevedu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles