Algas Arengufondi tükeldamine (2)

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtlusminister Liisa Oviir.
Ettevõtlusminister Liisa Oviir. Foto: Liis Treimann / Postimees

Seoses Arengufondi ümberkorraldamisega ning riigi investeerimistegevuse konsolideerimisega saab «Startup Estonia» programmi elluviijaks KredEx. Muudatused realiseeruvad selle aasta teise kvartali jooksul.

Riik on juba rohkem kui aasta aega arutanud Arengufondi saatust ning võimalust selle tegevused EASi ja Kredexi vahel ära jagada. Viimastel kuudel on Arengufondist lahkunud näiteks fondi juht Pirko Konsa ja majandusekspert Kristjan Lepik. Ettevõtlusminister Liisa Oviir on öelnud, et sellisel kujul pole Arengufondil mõtet.

Oviir ütles tänase muudatuse kohta, et seoses ümberkorraldamisega ei muutu Startup Estonia partnerite jaoks midagi. «Programm jätkab tööd ning plaanitud tegevused viiakse lõpuni.»

Minister lisas, et konsultatsioonidest iduettevõtete kogukonnaga tuli selgelt välja nende eelistus näha programmi KredExi juures. «Kogukonna esindajad leidsid, et Startup Estonia programmi sisenevate ettevõtete jaoks on tegu parima võimaliku lahendusega, kuna KredExi alla on koondunud kõik riiklikud fondiinvesteeringud ja nii on uued alustavad ettevõtted järgmise faasi investoritele lähemal,» selgitas Oviir.

«KredExil on hea tuntus ja maine nii turuosaliste kui ettevõtlusega alustajate hulgas, teadlikkus sihtrühmast ja kapitaliturust ning pikk riikliku poliitika elluviimise kogemus, ja programmi elluviimiseks või teenuste turult sisse ostmiseks vajalik ekspertiis,» ütles Oviir.

Minister avaldas lootust, et Startup Estonia ja KredExi meeskonna kootöös hakkab viimastel aastatel kiirelt arenenud idufirmade keskkond veelgi jõudsamalt arenema ja luuakse järgmised globaalse tuntusega edulood.

KredExi juht Lehar Kütt ütles, et Startup Estonia programmi tegevuste KredExi alla viimine on loomulik osa protsessist, mille käigus koondatakse riigi riskikapitaliinvesteeringutega seonduv ühte organisatsiooni. «Startup Estonia programmil on oluline roll selles, et Eestist võrsuksid järgmised rahvusvahelised edulood. Selleks parandatakse iduettevõtete ligipääsu kapitalile, arendatakse sobivat tegevuskeskkonda ja iduettevõtete rahvusvahelist võimekust.»

Eestis on praegu 500-700 iduettevõtet, nende hulk peaks «Startup Estonia» programmi tegevuse mõjul aastaks 2020 kahekordistuma. Eesti iduettevõtted kaasasid 2015. aasta 95 mln EUR kapitali, alates 2006. aastast kokku 268 mln EUR, millest 1/5 on Eesti investoritelt. Eesti  iduettevõtted on loonud üle 2300 töökoha, mille keskmine palk on ca 1700 EUR. Aastal 2015. tasusid iduettevõtted riigile maksutuluna ca 22 mln EUR.

KredEx on finantsasutus, mis aitab Eesti ettevõtetel kiiremini areneda ja turvaliselt välisturgudele laieneda pakkudes riigi garantiiga tagatisi, krediidikindlustust, laene ja riskikapitali. KredExi riskikapitali-alaste tegevuste portfell hakkab hõlmama riigi esindamist SmartCapi senise portfelli juures, Startup Estonia raames loodavate ärikiirendite haldamist, Eesti riigi osalusel loodud fondifondide haldamises osalemist.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles