Schulz tunnistas raskusi kvootidega «sundimisel» (2)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Schulz.
Martin Schulz. Foto: cicero.de

Euroopa Liit peab olema pagulaste jagamisel «paindlikum», ütles intervjuus Financial Timesile europarlamendi president Martin Schulz.

Ümberpaigutamise peamisi eestkõnelejaid tunnistas, et tõrksaid idaeurooplasi on võimatu «sundida», kuigi Euroopa Liidu seadused neid selleks kohustavad.

«Mõned riigid on valmis pakkuma suuremat paindlikkust,» ütles Schulz. «Meil tuleb vähendada seda vastasseisu tunnet. Ma teatud määral mõistan neid riike, mis ütlevad, et me tegime vigu, et sakslased tegid vigu. Aga me ei tohi lubada, et põgenikud maksavad hinda meie debati pärast.»

«Sundimine ei toimi,» ütles Schulz kvoodisüsteemi kohta ning lisas, et ainus veenev argument oleks ümberpaigutamise poliitika praktikas tööle saada.

«Me ei ole föderaalriik. See tõestab, et me ei ole superriik. Me oleme suveräänsete riikide liit. Kui mõni riik ütleb, et teoreetiliselt ma pean reeglitest kinni pidama aga praktikas ma seda ei tee, siis on vaid üks võimalus ja see on neid veenda. Ma näen seda reaalsust. Käskida ei saa, veenma peab.»

Mis puudutab rahvuslike meeleolude kasvu migratsioonikriisi kontektstis, siis on see Schulzi silmis märk poliitilise haiguse levikust kontinendil.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles