Ülle Madise: kodanikupalga laadne toetus tuleb ühel päeval ka Eestis (22)

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe ja advokaadibüroo «Tark Grunte Sutkiene» majanduskonverents «Generatsioon Z.»
Postimehe ja advokaadibüroo «Tark Grunte Sutkiene» majanduskonverents «Generatsioon Z.» Foto: Peeter Langovits

Õiguskantsler Ülle Madise rääkis tänasel Postimehe ja advokaadibüroo Tark Grute Sutkiene majanduskonverentsil «Generatsioon Z», et tehnoloogia areng suurendab kihistumist, mis tulevikus tähendab tõenäoliselt, et riikidel tuleb vähemvõimekatele maksma hakata kodanikupalga sarnast toetust.

«Töö ja sissetulek koondub üha väiksema kihi kätte. See tekitab hulganisti probleeme. Andekatel ja kiiresti kohanevatel inimestel on väga palju teha, aga teistel pole midagi,» selgitas Madise.

Ta kirjeldas, et kui veel mõned aastad tagasi pidas ta kodanikupalga ideed täiesti utoopiliseks, kuna ükski arvutus ei tõestanud selle majanduslikku tasuvust, siis tänaseks on ta hakanud mõtlema teistmoodi. «Kodanikupalk on mõistena eksitav, aga tagada minimaalset väärikas sissetulek, mida tagatakse tegelikult juba praegu, aga ebaproportsionaalselt suure bürokraatia tulemusena, on mõistlik ja see tuleb. Ka Eestis. Selle suurus sõltub sellest, millal see tuleb,» kirjeldas Madise.

Lisaks tõi ta oma ettekandes «21. sajandi töö» välja, et koos töösuhete arenguga peaks uuendama ka tööõigust, sest see on vanadele töösuhetele üles ehitatud. «Kui kaugtööd tegev inimene kodus vaiba taga komistab, siis täna tööandja maksab,» ütles ta.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles