Kiisler: omavalitsustel läheb paremini kui riigil

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Regionaalminister Siim Kiisler
Regionaalminister Siim Kiisler Foto: Toomas Huik.

Regionaalminister Siim-Valmar Kiisler ütles, et kohalikel omavalitsustel läheb praegu riigiga võrreldes hästi, sest tulud laekuvad ilusasti.


«Muidugi võiks raha rohkem olla, kuid üldises pildis on omavalitsuste olukord praegu suhteliselt hea, ses tulubaas on jõudsalt kasvanud,» ütles Kiisler. Kõige paremaks uudiseks hindas ta seejuures otsuse, millega omavalitsustele laekuva üksikisiku tulumaksu osa ei vähene, ehkki see oli eelarve koostamisel vahepeal kõne all.

Üldises eelarve kärbete protsessis on omavalitsustel ministri hinnangul hästi läinud, sest tulumaksu protsent ja tasandusfond on samaks jäänud. Lisaks võivad omavalitsused tuleval aastal arvestada miljardi krooni ulatuses euroabiga.

Teine miljard krooni tuleb keskkonnaministeeriumi rea pealt. Kiisleri sõnul ongi mõnevõrra muutunud kohalike omavalitsuste rahastamise struktuur ja allikad. Ühelt poolt otseinvesteeringud kultuurile eelarvest küll vähenevad, teisalt tuleb aga KOIT kava alt euroraha, mida saab kultuuriobjektide rahastamiseks kasutada. Osa raha laekub ka hasartmängumaksust.

Kiisler tõdes, et kuna otseinvesteeringute summa väheneb, läheb maaomavalitsustel raskeks näiteks mõningates veeprojektides omaosaluseks raha leidmine, kuid üldist olukorda riigis arvestades tuleb sellega leppida. Küll aga soovitas ta kohalikel omavalitsustel olla ettevaatlik uute laenude võtmisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles