Brasiilia majandus langes mullu 3,8 protsenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestija Brasiilia presidendi vastasel aktsioonil.
Protestija Brasiilia presidendi vastasel aktsioonil. Foto: Reuters / Scanpix

Brasiilia sisemajanduse koguprodukt vähenes eelmisel aastal 3,8 protsenti, tegemist on Lõuna-Ameerika suurriigi viimase 25 aasta suurima majanduslangusega.

Brasiilia SKP järsk kahanemine ei tulnud ootamatult, ent see ilmestab president Dilma Rousseffi valitsuse ees seisvate probleemide tõsidust. Valitsus seisab silmitsi nii süveneva majandussurutise kui ka 10,67-protsendise inflatsiooniga.

Maailma suuruselt seitsmenda majandusega Brasiilia eelmise aasta majanduslangus oli suurim pärast 1990. aastat. Selleks aastaks ennustab Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) Brasiiliale peaaegu niisama suurt, 3,5-protsendilist majanduslangust.

Brasiilia tööstustoodang vähenes eelmisel aastal 6,2 protsenti ja teenindussektori käive 2,7 protsenti. Sealjuures viimases kvartalis kahanes mäetööstuse käive 6,6 protsenti, mis peegeldab maailmas langenud toormehindu ja nõrgenenud nõudlust.

Suurte arenevate riikide gruppi BRICS kuuluva 204 miljoni elanikuga Brasiilia majandus kasvas jõuliselt 2000. aastail ja isegi maailma 2008. aasta finantskriisi mõju jäi lühiajaliseks.

Presidendi ebapopulaarsus ja poliitiline ebastabiilsus ning rohkem korruptsiooniskandaalid on aga nüüd majandusele oma jälje jätnud. Inflatsioon on üle 10 protsendi, mistõttu keskpank peab hoidma baasintressi 14,25 protsendi tasemel. Töötuse määr on 7,6 protsenti.

Reitinguagentuurid on Brasiilia krediidireitingu langetanud prahilaenude tasemele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles