Valitsus vähendab ajutiselt põlevkivitööstuse tasusid (1)

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivikaevandus
Põlevkivikaevandus Foto: Raigo Pajula

Valitsus otsustas täna Narvas peetud kabinetinõupidamisel vähendada põlevkiviga seotud tasusid, et toetada keerulises olukorras Eesti põlevkivitööstust. Meetmed jõustuvad hiljemalt 1. juuliks 2016.

«Soovime võimaluste piires anda põlevkivisektorile keerulisteks aegadeks tuge nii, et inimesed ei kaotaks tööd ja sektor suudaks üle elada olukorra, mille on põhjustanud toodangu madalad maailmaturu hinnad,» ütles rahandusminister Sven Sester.

«Ida-Virumaa olukord on praegu tõsine. Koondamisi on olnud mitmes ettevõttes ja neid võib tulla veel, kogu piirkonna majandus on habras. Jaanuaris saatsin kirja suurtele põlevkiviettevõtetele ja palusin sektori toetamiseks konkreetseid ettepanekuid. Nende alusel ja koostöös teiste ministeeriumidega oleme lahendused nüüdseks välja töötanud.»

Rahandusministri ettepanekul otsustas valitsuskabinet viia põlevkivi kaevandamisõiguse tasu tasemele 0,275 eurot tonni kohta ning põlevkivitööstust enim mõjutavad keskkonnatasud 2009. aasta tasemele. Omavalitsustes, kus põlevkivitööstusettevõte tegutseb, kaotatakse saastetasude suurendatud koefitsientide süsteem. Põlevkivi ressursitasu 0,275 eurot tonni kohta tähendab, et omavalitsused saavad ka edaspidi sama palju ressursitasu kui varem.

Majandus- ja taristuminister Kristen Michal lisas: «Ettevõtluse ning energeetikasektori jaoks on tegu väga oodatud uudisega. Nafta maailmaturu hindade langedes oleme koos ettevõtjatega otsinud võimalusi töökohtade ning ettevõtete säilitamiseks, tasude langetamine on olnud üks mõjuvamaid samme selleks. Järgmine samm peale tasude langetamist peaks olema uue, maailmaturu hinnaga arvestava ressursitasude süsteemi väljatöötamine, et tulevikus suured hinnakõikumised ei seaks ohtu suurt osa põlevkivisektorit ning Ida-Virumaad.»

«Olukorras, kus ettevõtete toodangu omahind on kõrgem, kui maailmaturu hind, tuleb vaadata, kas riigi pakutaval ressursil on enam väärtust ja kas see vastab küsitavatele tasudele,» lisas Sester.

Minister lisas, et põlevkivi ressursitasude ajutine langetamine toimub selle aasta esimesest juulist kuni 2018. aasta jaanuarini. Selle rahaline mõju sektorile on ligikaudu 40 miljonit eurot aastas.  Alates 2018. aastast peaks rakenduma uus turuhinnast sõltuvate keskkonnatasude süsteem.

Põlevkiviga on otseselt seotud ligikaudu 7500 töökohta. Tööjõumakse ning ressursi- ja saastetasusid sai riik põlevkivisektorilt möödunud aastal ligikaudu 140 miljonit eurot.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles