Allan Martinson: Eestis on võrreldes Läti ja Leeduga «suminat» rohkem

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann / kollaaž Katri Karing

Riskiapitaliettevõtte Martinson Trigon Venture Partners (MTVP) juhi Allan Martinsoni sõnul on Eestis võrreldes Läti ja Leeduga alustavate ettevõtete näol edulugusid rohkem ning seega ka  «suminat» selles vallas enam.


Ühest küljest on selle kinnituseks seegi, et viimasel ajal on Eestis esile kerkinud mitmeid alustavaid firmasid, mis on suutnud edukalt esineda rahvusvahelistel konkurssidel.

«Viimase 2-4 aasta jooksul on toimunud oluline aktiviseerumine. Mina vaatan hetkel Eesti maastikule väga optimislikult,» kommenteeris kohalike start-up ettevõtete potentsiaali Martinson.

Tema sõnul on mitmed kohalikud IT-ettevõtted jõudnud oma arengus tänaseks just sellisesse arengufaasi, kus on võimalik näha tehtud töö esimesi vilju. Kaasa on sellele aidanud tema hinnangul see, et Eesti on oma lõunanaabritega võrreldes muu maailma suhtes rohkem avatud ning rahvusvahelisem.

Samas rõhutas Martinson, et kohalikud alustavad ettevõtted peavad edu saavutamiseks suunama pilgu just Eestist välja.

«Skype ja Playtech said ju ka alguses sellest, et eestlased said kuskil välismaalastega kokku ja asjad hakkasid arenema. Nii et avatus on hästi tähtis,» nentis Martinson.

Kuigi mitmed kohalikud start-upid on tema sõnul seni hästi rahvusvahelistel konkurssidel osalenud, on üksi taoliste konkursside võitmisest vähe: tõeliste ning rahvusvaheliste edulugude sünniks on edaspidi vaja veel mitmeid faktoreid.

«Üheks meie piiranguks on kindlasti tööjõubaas. Küpse firma loomiseks on vaja kas inimesi Eestisse tuua või siis ettevõtte peakorter Eestist välja viia,» tõi Martinson näite.

Samas usub ta, et järgneva 3-5 aasta jooksul võib Eestist välja kasvada paar-kolm rahvusvahelist edulugu, mille puhul oleks mõõdupuuks ettevõtted väärtusega alates miljard krooni.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles