Valitsus kaalub Ida-Virumaal töökoha loomise toetuse kehtestamist

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Neljapäeval, 3. märtsil tuleb Ida-Virumaal peetaval valitsuse kabinetiistungil tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski ettepanekul arutlusele toetuse taotlemine Globaliseerumisega Kohanemise Euroopa Fondist ning Eesti Töötukassa poolt töökoha loomise toetuse kehtestamine Ida-Virumaal. Meetmega soodustatakse uute töökohtade teket piirkonnas.

Tervise- ja tööministri sõnul arutab valitsus, kuidas edasiste suurkoondamiste vältimiseks lühiajaliselt leevendada põlevkivisektori keerulist olukorda. «Ent arvestades, et Ida-Virumaal on juba üle 7000 töötu ja  vaid 500 töökohta, on selge, et tegelema peab ka uute töökohtade loomise ja majandusstruktuuri mitmekesistamisega,» ütles Ossinovski.

Sotsiaalministeeriumi, Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, Töötukassa ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse koostöös sündinud ettepaneku kohaselt saaks ettevõtte, kes võtab tööle vähemalt 20 tööta Ida-Viru inimest, riigilt eritoetust. Esiteks koolitaks Töötukassa ettevõtte tellimuse alusel vajaliku kvalifikatsiooniga töötajad. Teiseks hüvitataks ettevõttele 50 protsenti töötaja brutopalgast ühe aasta jooksul. Ettevõttele tähendab see tööjõukulude vähenemist ligi kolmandiku võrra.

«Ida-Viru töötuse tase on juba aastaid ligi kaks korda kõrgem Eesti keskmisest ning sellises olukorras peab riik töökohtade loomise toetamiseks astuma täiendavaid samme. Riigipoolne palgatoetus annab ettevõtetele vajaliku starditõuke investeeringute tegemiseks sellesse piirkonda,» lausus minister. EASi esmane turuanalüüs näitas, et mitmed ettevõtted oleksid toetuse rakendumisel valmis Ida-Virumaal uusi töökohti looma.

Töökoha loomise toetust makstakse kuni üks aasta ja loodav töökoht peab olemas olema ka aasta pärast toetuse maksmise lõppemist ehk kokku minimaalselt kaks aastat. Toetusele kvalifitseeruvad nii alustavad ettevõtted kui ka need, kes viivad oma tegevuse Ida-Virumaale või kes laiendavad oma tegevust Ida-Virumaale. Palgatoetust makstakse ainult tööle võetavate töötute eest, mis aga ei tähenda, et ettevõte ei võiks vajadusel täita loodavaid töökohti ka muu kvalifitseeritud tööjõuga.

Ühtlasi taotleb tervise- ja tööminister valitsuse heakskiitu sotsiaalministeeriumi rahataotlusele Globaliseerumisega Kohanemise Euroopa Fondist (EGF), et rahastada viimastel kuudel Ida-Virumaal töö kaotanutele vajalikke tööturuteenuseid, nagu ümberõpe, täiendkoolitus ja abi tööotsinguil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles