Kui palju maksab Sinu pensionivara kogumine? (7)

Kristjan Tamla
, Swedbanki investeerimisfondide juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: swedbank

Selle küsimuse vastuseks on tavaliselt ükskõikne õlakehitus või umbmäärane lause, et küllap võiks maksta vähem. Siiski tasub olla kursis, kui palju maksab pensioniraha haldamine ja tasub teada, et fondide valitsemistasud võivad erineda kordades.

Alates eelmisest aastast peavad kõik pensionifondide valitsejad korra aastas II samba fondide haldustasud ümber vaatama. Mida suuremaks kasvab pensionifond, seda vähem maksab selle haldamine.

Seadusemuudatus jõustus eelmise aasta augustis ja siis vähenesid valitsemistasud esimest korda. Edaspidi hakatakse valitsemistasusid muutma kord aastas veebruari alguses. Sisult tähendab muudatus seda, et kogumine II samba fondidesse muutub fondide mahu kasvades inimese jaoks soodsamaks.

Veebruari alguses muutusid pensionifondide haldustasud uue seaduse raames teist korda. Kuna fondid on väga erineva suurusega, olid ka haldustasude muutused erinevad. Swedbank Investeerimisfondidele on oma pensionivara eest hoolitsemise usaldanud kõige rohkem kogujaid – veidi  üle 300 000 inimese, kelle pensionivarade maht on üle 1 miljardi euro. Sellepärast alanes haldustasu meie klientidele kõige enam. Nii nagu eelmisel korral augustis toimunud tasude langusest, andsid ka seekord üle poole langusest Swedbanki II samba fondid. Samal ajal jäid mõne väiksema fondivalitseja haldustasud sisuliselt muutumatuks.

Esimest korda alla ühe protsendi piiri

Pensionifondi valikul räägitakse suhteliselt harva valitsemistasudest, mis on fonditi väga ebaühtlased ja võivad erineda üle pooleteise korra. Suur vahe on, kas maksad oma raha haldamise eest aastas 1% või 1,5% fondi mahust. Teeme väikese arvutuskäigu. Oletame, et pensioniks on kogunenud 7000 eurot. Makstes fondivalitsejale igal aastal 1%, on see 70 eurot. 1,5% valitsemistasu puhul aga 105 eurot aasta kohta. Juba ühe aasta kohta tundub vahe märkimisväärne, aga kui see korrutada veel aastakümnetega.

Swedbanki fondid on toimunud valitsemistasude langusega seoses muutunud klientidele soodsamaks ja seda nii haldamise hinna absoluuttasemelt kui ka teiste fondivalitsejate II samba fondidega võrreldes. Tänu viimase aasta jooksul aset leidnud haldustasude langusele säästab pensionikoguja siin keskmiselt täna ligikaudu 12 eurot aastas¹. Jah, see võib tunduda tühise summana, kuid mõtleme sellele, et pensioni kogumine on pikk, aastakümneid kestev protsess. Seega toob pika ajaperioodi peale ka väike muutus haldustasudes kaasa suure rahalise erinevuse. Kindlasti kehtib ka seaduspära, et mida vähem maksad iga kuu ära pensionivara haldustasuna, selle võrra rohkem koguneb Sulle raha pensionipõlves kulutamiseks. 

Lisaks sellele, et kõikide pensionifondide haldamine (olenemata nende strateegiast) on Swedbankis odavaim, on märkimisväärne ka asjaolu, et esimesena alanes just Swedbankil II samba pensionifondide keskmine haldustasu alla 1% taseme.

Foto: Pensionkeskus.ee

Ole kursis, kuidas läheb Sinu pensionivaral

Kindlasti tasub hoida oma pensionisäästudel silm peal ja jälgida, kuidas valitud fondil läheb. Seda saab teha internetipangas, pangakontorist küsides või aadressil www.pensionikeskus.ee. Aeg-ajalt tasub pensioni teemadel nõu pidada ka pangaspetsialistiga, sest pensioni kogumine on väga pikaajaline protsess ja mõistlik võib olla vahetada elu jooksul kogumise strateegiat vastavalt sellele, kui kaua on aega jäänud pensionile jäämiseni. 

¹Arvestuse aluseks on võetud fondide mahud seisuga 01.02.2016.

 Swedbanki pensionifonde valitseb Swedbank Investeerimisfondid AS. Antud info ei ole käsiteldav investeerimissoovituse ega investeerimisnõustamisena. Tutvuge fondide prospektidega www.swedbank.ee.  Vajadusel konsulteerige spetsialistiga.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles