Brexiti majanduslik mõju ei ole lõpuni selge (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Allikas: Quandl.com

Kui Suurbritannia oli Euroopa Liiduga eristaatuse asjus kokkuleppe saavutanud, muutusid turud ärevaks, põhjustades Suurbritannia naela suurima nädalase kukkumise alates 2009. aasta sügisest.

Turud on mures 23. juunil Suurbritannias toimuva referendumi pärast, sest nn Brexit ohustab suuri välisinvesteeringuid, mis peaks tasakaalustama riigi viieprotsendilist jooksevkonto defitsiiti. Suurbritannia defitsiit on arenenud riikide seas üks suuremaid. Jooksevkonto defitsiit tähendab, et imporditavate kaupade ja teenuste väärtus on eksportivate kaupade ja teenuste väärtusest suurem ehk teisisõnu kulutab riik sisseostmisele rohkem, kui suudab välja viies teenida.

Viimastel päevadel on naela müügilaine kasvanud, sest investorid ja ettevõtted kiirustavad ennast kaitsma, juhuks kui britid ütlevad jaanilaupäeval Euroopa Liidule ei.

Nädalaga odavnes nael 3,8 protsenti, 1,3854 dollarini; euro suhtes odavnes brittide valuuta 1,9 protsenti, 0,788 naelani euro eest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles