Naturaalne piim muutub Venemaal haruldaseks (5)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapse organismile on piim sisuliselt asendamatu toiduaine – piimavalk aitab ehitada kasvueas lapse rakke ja kudesid ning kaltsium tugevdab luustikku, hambaid, juukseid, küüsi, mille kehv kvaliteet annab tunda ennekõike alates 20. eluaastast ja seda terve elu vältel.
Lapse organismile on piim sisuliselt asendamatu toiduaine – piimavalk aitab ehitada kasvueas lapse rakke ja kudesid ning kaltsium tugevdab luustikku, hambaid, juukseid, küüsi, mille kehv kvaliteet annab tunda ennekõike alates 20. eluaastast ja seda terve elu vältel. Foto: Markus Mainka/Phantermedia
  • Piimarasv asendatakse palmiõliga.
  • Viiendik juustudest olid nö võltsitud.
  • Valitsus kaalub palmiõlile aktsiisi kehtestamist.

Kaks kolmandikku Venemaa poodides müüdavast piimast osutus mitte lubatud tervislikuks tooteks vaid taimerasvade ja vee seguks, vahendas Eho Russia üleriigiliste kontrollide tulemusi.

Samaara oblastis läbi viidud kontrollimine näitas, et 60 protsendil piimast, kohupiimast ja hapukoorest võetud proovidest oli piimarasv asendatud palmiõliga. Kuid isegi seda odavat asendusainet kasutati madalaima kvaliteediga – tehniliseks tooraineks mõeldud S-kategooriast, märkis Eho Russia.

Kõige hoogsamalt kasutatakse taimerasva levinuimates keskmise hinnatasemega toodetes. Nn võltspiim on portaali teatel levinud ka teistes Venemaa regioonides. Tveri oblastis osutus mullu läbi viidud kontrollimiste tagajärjel nö võltsituks koguni viiendik juustudest. Pettumust valmistasid kontrollijatele isegi Valgevenes toodetud juustud, mis omavad venelaste seas juurdunult naturaalsete toodete mainet.

Palmiõli levikut piimatoodetes iseloomustab asjaolu, et seda produkti imporditi Venemaa ettevõtete poolt mullu 800 000 tonni. Asendisaine kasutamist soodustab Eho Russia hinnangul asjaolu, et palmiõlist valmistatud nn piim maitseb sama moodi nagu naturaalne ja erinevust suudavad avastada vaid gurmaanid.

Venemaa valitsus kaalub palmiõlile aktsiisi kehtestamist, et piirata selle odava tooraine kasutamist piimatoodetes, lisas Eho Russia.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles