Gaasituru osalised peavad Hanschmidti plaane liiga optimistlikuks

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Infortari juht Ain Hanschmidt.
Infortari juht Ain Hanschmidt. Foto: Martin Ilustrumm

Gaasituru osalised ei pea maagaasi taastuvenergiaga võrreldes kuigi konkurentsivõimeliseks, mis seab kahtluse alla Eesti Gaasis täisosalust taotleva Infortari kavatsuse lükata gaasiturg Eestis tõusuteele.

«Loodame Eesti Gaasi hiljemalt 1. maiks Gazpromilt välja osta. Peame praegust aega investeerimiseks ja gaasifirma arendamiseks väga soodsaks, sest intressid on madalad,» ütles Infortari juht Ain Hanschmidt. «Eestis seisab eest maagaasituru kasvuperiood, mis lähtub asjaolust, et kui Eestis on gaasi osatähtsus energiaturul vaid kaheksa protsenti, siis Euroopas ligi kolmandik.»

Gaasi jaotusvõrkudest ligi 90 protsenti kuulub Eesti Gaasile ja uued investorid kavatsevad torustikke nii ehitamise kui ka juurde ostmise teel edasi arendada. «Töötajate arvu vähendamine Eesti Gaasis ei tule kõne alla, sest me peame laiendamise nimel hakkama töötajaid juurde võtma,» lausus Hanschmidt.

Gaasituru osalised peavad aga Hanschmidti arvamust gaasituru kasvatamise võimaluste kohta liiga optimistlikuks, sest Eesti toetuste ja aktsiiside poliitika soosib taastuvenergia kasutamist.

Muutused sõltuvad asjaolust, kas Gazprom jätkab pärast Eestist lahkumist gaasi müümist ainult ühele vahendajale või saavad ka teised kohalikud gaasifirmad sõlmida otselepinguid. Seni on Gazprom müünud gaasi üksnes läbi Eesti Gaasi, kelle käest ostavad kõik kohalikud edasimüüjad.

«Gaasituru mahu kasvu pidurdab asjaolu, et Eestis ei ole peale puidutööstuse arenevaid energiamahukaid tööstusharusid, kuid puidutööstused kasutavad energia saamiseks oma tootmisjääke,» tõdes energiaettevõtte Adven Eesti juhatuse liige Urmas Heinam.

«Gaasitorustikke praegu müügis ei ole ja ka uute rajamisse pole mõttekas panustada. Esiteks määrab konkurentsiamet torustikele väga väikese, viieprotsendilise tootluse, teiseks on Eesti gaasivõrkudega juba üsna hästi kaetud ja eramajad ei paku võimalust investeeringut mõistliku ajaga tagasi teenida.»

Adveni äriplaanide järgi pole maagaas pikemas perspektiivis taastuvenergiaga võrreldes konkurentsivõimeline, sest riigi toetused ja aktsiisid soosivad just taastuvenergia kasutamist. «See on ka põhjus, miks meie ettevõte investeerib ennekõike just taastuvenergiasse,» rääkis Heinam. «Kui nafta maailmaturuhind hakkab taastuma, siis kaotab maagaas ka oma hinnaeelise.»

Infortariga Eesti Gaasi osaluse ostmise pärast konkureerinud Alexela oleks valmis nüüd endale kuuluvad gaasivõrgud konkurendile maha müüma. «Kõlab julgustavalt, kui uued investorid lubavad panustada gaasivõrkudesse. Kui Eesti Gaas on huvitatud Alexelale kuuluvatest võrkudest, siis mõistliku hinnaga oleme valmis need müüma,» ütles Alexela Energia nõukogu liige Marti Hääl.

«Eesti Gaasi senised suuraktsionärid olid juba jätnud investeerimise unarusse, see üksnes võimendas gaasituru kahanemist.»

Samas ei ennustanud Hääl Infortarile Gazpromiga just kergeid läbirääkimisi. Hoolimata enamusosaluse ostmisest Fortumilt jäi aktsiate 37-protsendiline kontrollpakk endiselt Gazpromile, mis annab venelastele õiguse Eesti Gaasi tuleviku suhtes langetatavaid otsuseid mõjutada.

«Edaspidistes läbirääkimistes on jäme ots Gazpromi käes, sest nende osalus Eesti Gaasis võimaldab öelda kõikide otsuste üle omalt poolt viimase sõna,» lisas Hääl.

Infortaril on enamusosalus ettevõttes Trilini Energy, mis sõlmis teisipäeval Fortumiga lepingu Eesti Gaasi 51 protsendi suuruse aktsiapaki ostuks. Just gaasifirma omandamiseks loodud ettevõte tegi samal ajal ostupakkumise Gazpromile kuuluvatele 37 protsendile aktsiatele ja kümmet protsenti omavale Itera Latvijale.

Eesti Gaas tegeleb maagaasi ja elektri müügiga ning annab tööd 205 inimesele. Kontserni kuuluvad gaasitorustike ja rajatiste projekteerimisele ja ehitamisele spetsialiseerunud AS EG Ehitus ning jaotusteenust osutav AS Gaasivõrgud. Ettevõttele kuulub üle Eesti viis gaasitanklat.

FAKTIKAST

Gaasiturg kihutab allamäge

Maagaasi tarbimine Eestis miljonites kuupmeetrites

2015 400*

2014 530

2013 678

2012 657

2011 632

2010 710

2009 653

2008 962

2007 1003

2006 1009

*Prognoos

Allikas: statistikaamet, Postimees*

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles