Naftat ootab ees veel üks kriis, mida põhjustavad elektriautod (10)

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tesla juht Elon Musk Tesla elektrilist linnamaasturit Model X tutvustamas.
Tesla juht Elon Musk Tesla elektrilist linnamaasturit Model X tutvustamas. Foto: SCANPIX

Täna moodustavad erinevat tüüpi elektriautod kümnendiku protsendi globaalsest autoturust, enamikes riikides kohtab neid tänavatel aruharva ning need on tunduvalt kallimad kui samasugused sisepõlemismootoriga autod.

Kuid paistab, et 20-ndad aastad saavad olema elektriautode aastad, kirjutab Bloomberg. 2040. aastal maksavad enamikud elektriautodest 22 000 dollarit (tänases vääringus) kandis, selgub meediakorporatsiooni värskest analüüsist. 35 protsenti uutest autodest on ühendatavad pistikupesaga.

Lähiaastatel kavatsevad Tesla, Chevy ja Nissan müüa elektriautosid, mille hind on kusagil 30 000 dollari (euro) kandis. Teised autotootjad ja tehnoloogiakompaniid investeerivad uute mudelite väljatootmiseks miljardeid dollareid. 2020. aastal maksavad elektriautod vähem ning nende omadused võrreldes samasuguste sisepõlemismootoriga autodega paremad.

Bloombergi arvutuste kohaselt vähendavad elektriautod juba 2023. aastal nõudlust nafta järele kahe miljoni barreli võrra ööpäevas, mis põhjustab 2014. aasta sarnasega nafta ülekülluse. Nafta hinna kokkukukkumine toimub ilmselt mõni aasta hiljem – 2028. aastal, ennustab Bloomberg.  

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles