EL tühistas ametlikult peaaegu kõik sanktsioonid Valgevene vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Lukashenko
Alexander Lukashenko Foto: SCANPIX

Euroopa Liit tühistas täna ametlikult peaaegu kõik sanktsioonid Valgevene vastu, viidates riigi inimõigusolukorra paranemisele.

EL-i välisministrid võtsid otsuse vastu juba varem, veebruaris pärast seda, kui Valgevene president Aleksander Lukašenko vabastas viimased poliitvangid ning korraldas oktoobris presidendivalimised, mis EL-i teatel vastasid reeglitele.

EL teatas avalduses, et lõpetab varade külmutamise ja reisikeelu 170 Valgevene üksikisiku ja kolme ettevõtte suhtes.

"Sellegipoolest pikendati kehtivaid meetmeid üheks aastaks, sh relvatarnete embargot, varade külmutamist ja EL-i riikidesse sisenemise keeldu neljale isikule, kes on seotud kahe opositioonipoliitiku, ühe ärimehe ja ühe ajakirjaniku lahendamata kadumisega," ütles EL avalduses.

EL-i diplomaatilised allikad märkisid, et Lukašenko mängis ka tähtsat rolli EL-i jõupingutustes lõpetada Ukraina kriisi, võõrustades mitut rahukõneluste vooru Kiievi ja Ida-Ukraina venemeelsete mässuliste vahel.

Lukašenko on juhtinud Valgevenet alates 1994. aastast. Washington on nimetanud teda Euroopa viimaseks diktaatoriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles