Eesti Energia puhaskasum kukkus 75 protsenti (2)

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia Enefit280 õlitööstuse juhtimispult.
Eesti Energia Enefit280 õlitööstuse juhtimispult. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti Energia teenis mullu auditeeritud majandustulemuste põhjal 40 miljonit eurot puhaskasumit, mis on 74,9 protsenti ehk 118,8 miljonit eurot vähem kui aasta varem. Kasum vähenes peamiselt vara allahindluse tõttu.

Riigile kuuluva energiaettevõtte käive oli mullu 777 miljonit eurot, 11,7 protsenti vähem kui aasta varem. Eesti Energia kulumieelne ärikasum (EBITDA) vähenes aastaga 14,9 protsenti 266 miljoni euroni.

Ettevõtte teatel tulenes käibe langus peamiselt elektrienergia müügist saadud väiksemalt müügitulult. Eesti Energia teenis elektrimüügist mullu 356 miljonit eurot, 21,2 protsenti vähem võrreldes tunamulluse aastaga.

Madalad elektri turuhinnad sundisid kontserni vähendama elektrienergia tootmist ja müüki, eelkõige just hulgimüügi osas, teatas Eesti Energia.

Mullu langes elektri hind Nord Pooli Eesti hinnapiirkonnas keskmiselt 17,3 protsenti 31,1 euroni megavatt-tunnist. Eesti Energia teatel kukkus ettevõtte keskmine elektrienergia müügihind siiski märkimisväärselt vähem, 2,1 protsenti 46,6 euroni megavatt-tunnist MWh, sest hinda toetasid riskimaandamistehingud ja hoolikas tootmise planeerimine eesmärgiga toota rohkem elektrit kõrgema hinnaga tiputundidel.

Riskimaandustehingud toetasid mullu ka Eesti Energia põlevkiviõli müüki. Kulumieelne kasum põlevkiviõli müügilt kasvas mullu kaks protsenti 41 miljoni euroni ning õli müügitulu kasvas aastaga 21,7 protsenti 104 miljoni euroni.

Eesti Energia teatel mõjutasid kontserni puhaskasumit märkimisväärselt mitterahalised vara allahindlused kokku summas 65,6 miljonit eurot. Allahindlused puudutasid Auvere elektrijaama ja Utah projekti varasid (allahindlused vastavalt 39,6 miljonit eurot ja 26 miljonit eurot). Vara allahindluse tingisid Põhjamaade elektrihindade ja globaalsete naftahindade langus, mille kiiret taastumist kontsern ei prognoosi.

Lisaks hindas Eesti Energia 11 miljoni euro võrra alla Jordaania õliprojektile antud laenu.

Eesti Energia netovõlg ulatus mullu aasta lõpu seisuga 792 miljoni euroni, vähenedes aastaga 42,7 miljonit.

Alanud aastal prognoosib Eesti Energia käibe langust vähem kui viis protsenti. Kontserni majandustulemusi mõjutavad ettevõtte teate kohaselt madalad nafta- ja elektrihinnad ning varem sõlmitud riskimaanduspositsioonide järk-järguline ammendumine.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles