Saudi naftaminister: kärpige kulu või laske jalga

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia nafta ja mineraalsete maavarade minister Ali Bin Ibrahim Al-Naimi konverentsil CERAWeek  ettekannet pidamas.
Saudi Araabia nafta ja mineraalsete maavarade minister Ali Bin Ibrahim Al-Naimi konverentsil CERAWeek ettekannet pidamas. Foto: Pat Sullivan / AP

Ali Bin Ibrahim al-Naimi, Saudi Araabia naftaressursside minister ja seega üks maailma mõjukamaid naftatööstuse juhte, edastas eile õhtul Houstonis energiakonverentsil CERAWeek kõnet pidades teistele naftatöösturitele selge sõnumi: kui te ei suuda kulusid nii kärpida, et kasumlikult toota, otsige endale mõni teine tegevusala.

Madala nafta hinnaga võitlemise sõnumit kuulda lootnud paljud töösturid said al-Naimilt hoopis teist laadi ja järsus toonis teate: neil tuleb «vähendada kulu, laenata raha juurde või äri likvideerida,» vahendas Bloomberg.

«Kõlab järsult ja kahjuks see ongi järsk, kuid see on kõige efektiivsem moodus turgudele taas tasakaal tuua,» ütles al-Naimi.

Al-Naimi sõnul on kokkulepe tootmismahu külmutamiseks piisav, et turgu tasakaalustada. Ajapikku lahkuvad kõrgete kuludega tootjad turult ja kasvav nõudlus kõrvaldab ületootmise.

Minister lisas, et külmutamine ei tähenda tootmismahu kärpimist. «Seda ei juhtu,» lisas ta võimaliku kärpe kohta.

Al-Naimi jutu põhjal on selge, kuidas naftat eksportivate riikide ühendus OPEC kavatseb edaspidi koos eksisteerida naftaliivadest musta kulla ammutajatega: neid tuleb nii palju pankrotti ajada kui vähegi võimalik.

«Me teeme seda, mida iga tööstur siin ruumis teeks,» ütles ta oma konverentsikõnes. «Efektiivne turg määrab, kus läheb barreli kulude piir.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles