Londoni ja Frankfurdi börsid plaanivad ühineda

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frankfurdi börsi maakleritesaal.
Frankfurdi börsi maakleritesaal. Foto: Michael Probst / AP

London Stock Exchange (LSE), Londoni ja Milaano börside operaatorfirma peab ühinemisläbirääkimisi Frankfurdi börsi haldava ettevõttega Deutsche Börse.

Kahe börsiettevõtte ühinemise tulemusel sünniks maailma teine börsioperaator NYSE (New York Stock Exchange) järel, kui võrrelda hallatavate börside turukapitalisatsiooni. Praegu on NYSE turukapitalisatsioon 19,2 triljonit USA dollarit, Nasdaqil 6,8 triljonit, LSE-l 6,2 ja Deutsche Börsel 1,8 triljonit.

Mõlemad börsihaldurid teatasid eile plaanidest viia läbi ühinemine aktsiavahetustehinguna. LSE praegused aktsiaomanikud saaksid uues ettevõttes 0,4421 aktsiat iga LSE aktsia kohta, Deutsche Börse omanike aktsiad vahetataks üks ühele uue ettevõtte aktsiate vastu. Ühinenud ettevõttes oleks endistel Deutsche Börse aktsionäridel pisut suurem osa: 54,4 protsenti.

Teadete järgselt tõusid mõlema ettevõtte aktsiad, LSE aktsia koguni 14,4 protsenti ja Deutsche Börse aktsia 3,2 protsenti.

New York Times märgib, et ühinemine oleks eriti tähtis LSE-le, kes saaks ähvardava Brexiti valguses endale tugevad sidemed kontinendil. Koos Suurbritannia väljumisega EList ehk Brexitiga ähvardab ka Euroopa finantsmaailma kese nihkuda Londonilt hoopis Frankfurdile või Pariisile.

Deutsche Börse on korduvalt püüdnud LSE-d osta, kuid inglased on siiani pakkumised tagasi lükanud.

Traditsioonilised börsid on viimastel aastatel palju turgu kaotanud täiselektroonilist kauplemist pakkuvatele börsidele, nagu näiteks BATS Global ja selle Euroopa tütarettevõte BATS Chi-X, kirjutab New York Times. Et konkurents on turul seega olemas, ei tohiks ajalehe hinnangul mõlemal börsihalduril olla raskusi ka konkurentsiametitelt ühinemisele heakskiidu saamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles