Baltika kandis maha 4,6 miljoni eest Venemaa varasid

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baltika juht Meelis Milder
Baltika juht Meelis Milder Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Baltika viib lõpule ettevõtte restruktureerimise idaturgudega seotud riskide vähendamiseks ja lõpetab Venemaa jaeturul ise opereerimise ning müüb Venemaa tütarettevõtted ligi 400 000 euro eest partnerile, kellega samal ajal sõlmib  Vene turul Baltika brändide müügi jätkamiseks ja poodide opereerimiseks frantsiisilepingu järgnevaks viieks aastaks.

Seoses ettevalmistusega Venemaa ettevõtete müügiks hindas Baltika 2015 aasta neljandas kvartalis kõik Venemaa turuga seotud varad alla. Kokku tegi Baltika 2015 aasta lõpus kasumiaruandes kajastatavaid mitterahalisi mahakandmisi summas 4,645 miljonit eurot ja mitterahaline kasum koondkasumiaruandes oli summas 2,969 miljonit eurot. Baltika bilanss ja omakapital vähenes sellest  tulenevalt summas 1,675 miljonit eurot.

Venemaa makromajanduslikust olukorrast ja vene rubla nõrkusest tulenevalt on Baltika jätkuvalt tegelenud Vene turu riskide maandamisega. 2015. aasta algusest on Baltika Venemaa jaesüsteemi plaanipäraselt kokku tõmmanud, sulgenud kahjumlikke poode ja vähendanud turu üldkulusid. Kui eelmise aasta alguses oli Baltika jaevõrgus Venemaal 15 poodi, siis tänaseks  on see arv viidud 8 poeni.

Ukraina turu opereerimismudeli positiivne kogemus võimaldab Baltikal jätkata koostööd Ukraina suuna frantsiisipartneriga ja minna samale lahendusele üle ka Venemaal. 22. veebruaril 2016 sõlmis Baltika lepingu, millega Venemaa jaeturul opereerivate ettevõtete OOO Olivia, OOO Stelsing ja OOO Plazma aktsiad müüakse osaühingule Ellipse Group.

Ellipse Group on ettevõtte, mis omandas 2014. aastal Baltika Ukraina jaevõrgu. Ettevõtte omanikuks on Boriss Loifenfeld. Ellipse Group ostab 100 prostenti Baltika kolme Venemaal tegutseva ettevõtte aktsiatest. Ettevõtete müügihind on orienteeruvalt 400 000 eurot, täpne müügihind sõltub 1. märtsi 2016 varude ja muu käibevara suurusest. Müügihinna tasumiseks on kokku lepitud 5-aastane maksegraafik. Kuigi müügihinna tasumise nõudele on seatud müüdavate varade  kommertspant, sõltub selle nõude laekumine Venemaa majanduse arengust ja ettevõtte äritulemuste paranemisest, mistõttu lähtudes konservatiivsuse printsiibist jätab Baltika ostuhinnale allahindlusreservi.

Ellipse Group jätkab koostööd Baltika frantsiisipartnerina ning 22. veebruaril sõlmiti koostööleping järgmiseks viieks aastaks.

Baltika juhatuse esimees Meelis Milder kinnitas: „Venemaa jaeturu opereerimise üleandmine frantsiisipartnerile võimaldab Baltikal paremini keskenduda kasumlikule jaeärile Balti turgudel ning teiste müügikanalite, see on hulgi-, frantsiisi ja e-müügi arendamisele muudel turgudel“.  Milderi sõnul on samas oluline, et nii Venemaa kui Ukraina jaeturu maht on suures osas säilinud ning toetab kauba sisseostu ja marginaale kõigil turgudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles