Maaeluministeerium lõpetab sealihakonservide ostmise riigi toiduvarusse

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sealiha.
Sealiha. Foto: Elmo Riig / Sakala

Maaeluministeerium lõpetab AS Maag Konservitööstusega lepingu riigi tegevusvarusse ostetavate sealihakonservide valmistamiseks. Nelja kuu jooksul ostetakse riigi tegevusvarusse ligi 950 000 piirangutsoonist (nn III tsoon) pärit sealihast tehtud konservi.

«Meede lõpetatakse, sest seakatku tõkestamiseks seatud piirangutsoon on Euroopa Komisjoni tehtud otsuste valguses muutnud varasemast paindlikumaks. Näiteks on teatud tingimustel võimalik elussigasid tsoonide vahel ümber paigutada, mis lubab seakasvatajatel leida toodangule täiendavaid turustuskanaleid,» ütles maaeluminister Urmas Kruuse. «Lisaks riigi toiduvaru täiendamisele on meetmel olnud ka positiivne mõju piirangutsoonidest pärit sealiha turu stabiliseerimisele.»

Minister lisas, et riigi tegevusvarus on nüüd piisavalt sealihakonserve ja konservide hulga edasine suurendamine võiks tekitada raskusi toodangu realiseerimisel säilivusaja jooksul.

Maaeluministeerium alustas piirangutsoonist (nn III tsoon) pärit sealihast toodetud konservide kokkuostu riigi toiduvarusse eelmise aasta novembris. Viimase konservipartii tootmine veel kestab, kuid esialgsetel andmetel kulub meetmele ligi 1 miljon eurot. Kokku valmistatakse ligi 950 000 sealihakonservi, mille tarvis osteti piirangutsoonist 249 tonni sealiha.

Neljal korral võitis AS Maag Konservitööstuse poolt läbi viidud konkursi sealiha kokkuostuks Atria Eesti AS ja kuuel korral AS HKScan Estonia. Viimane kaasas pakkumustesse ka teisi seakasvatajaid, kelle kasvatused asuvad piirangutsoonis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles