Euroala äriaktiivsus kukkus 13 kuu madalaimale tasemele

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa tööstus vaagub kasvu ja kahanemise piiril. Pildil õlitööstus Bordeaux' lähedal.
Prantsusmaa tööstus vaagub kasvu ja kahanemise piiril. Pildil õlitööstus Bordeaux' lähedal. Foto: Ugo Amez / SIPA / Scanpix

Erasektori äriaktiivsust peegeldav euroala ostujuhtide koondindeks PMi kukkus veebruaris 52,7 punkti tasemele, mis on 13 viimase kuu madalaim tulemus, teatas indeksit koostav analüüsifirma Markit. Siiski püsib indeks veel ülalpool 50 punkti piiri, mis tähistab majanduse kasvamist.

Viimases kvartalis kasvas euroala majandus välkhinnangu põhjal 0,3 protsenti. «Majanduskasv pidurdub esimeses kvartalis alla 0,3 protsendi taseme, seda juhul kui me ei näe ootamatut tõusutrendi märtsis,» vahendas Markiti juhtivanalüütiku Chris Williamsoni sõnu Business Times.

«Prantsusmaa kasv on seiskunud ja Saksamaa kasvu pidurdab globaalne vähene nõudlus, mis puudutab eriti just tööstusettevõtjaid,» ütles Wiliamson.

Prantsusmaa koond-PMI kukkuski veebruaris allpoole kasvu tähendavat 50 punkti joont. Markiti teatel oli indeks veebruaris 49,8 punkti, veel jaanuaris oli see 50,2 punkti. Samas kerkis Prantsusmaa tööstuse PMI jaanuariga võrreldes mõneti üllatuslikult 0,3 punkti võrra 50,3 punktini.

Saksamaa PMI vähenes jaanuariga võrreldes 54,5 punktilt 53,8 punktile. Saksamaa indeksi tööstuse osaindeks vajus 50,2 punktini, kõvasti allpoole 52,3 punktist taset jaanuaris ning analüütikute 52 punktist ootust. Samas tõusis teenindussektori osaindeks 55,1 punktini.

«Muus osas on regiooni kasv eelmise aasta algusest saadik nõrgim; ettevõtted on hädas väheneva nõudlusega nii kodumaal kui ka välisturgudel,» märkis Markiti analüütik.

«Palju sõltub sellest, mis juhtub märtsis. Kui siis tuleb järjekordne pööre halvemusele, võime vabalt näha majanduskasvu vaid 0,2 protsendi juures ning ma arvan, et selles suunas asjad liiguvadki,» ütles Williamson Reutersile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles