Nordea: Suurbritannia lahkumine EList ei oleks katastroof

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexiti rahvahääletus toimub 23. juunil.
Brexiti rahvahääletus toimub 23. juunil. Foto: SCANPIX

Põhjala pangagrupp Nordea on seisukohal, et Suurbritannia Euroopa Liidust (EL) lahkumise majanduslik mõju jääb märksa väiksemaks, kui mustades stsenaariumides prognoositakse.

Kuid sellele vaatamata annaks see suure poliitilise tagasilöögi kogu majandusliidule.

Nordea rõhutab, et ELi üksikriigid ei ole nii sõltuvad kaubavahetusest Suurbritanniaga, nagu Suubritannia on sõltuvuses kaubavahetusest ELi riikidega. Suurbritannia sisemajanduse koguprodukti (SKP) osakaal ELi SKPst moodustab umbes kuuendiku. Briti ekspordist läheb ELi ligi pool ja impordist tuleb sealt üle poole.

Nordea sõnul tuleb kõik Suurbritannia kaubanduslepingud uuesti sõlmida, milleks võib kuluda aastaid. Mitmed olulised rahvusvahelised pangad võivad kaaluda oma tegevuse Londonist ümberkolimist ELi riikidesse.

Nordea peaanalüütiku Johnny Bo Jakobseni hinnangul on Suubritannia ELis püsimise tõenäosus 60 protsenti ja lahkumise tõenäosus 40 protsenti.

Lahkumine tooks analüütiku sõnul Suurbritanniale kaasa pika ebastabiilsuse perioodi ja võib põhjustada šokke Briti majandusele ja naelale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles