Eurogrupi juht ei saa euroala reeglitest aru (3)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi rahandusminister ja eurogrupi juht Jeroen Dijsselbloem.
Hollandi rahandusminister ja eurogrupi juht Jeroen Dijsselbloem. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Juhtunud on midagi haruldast – minister tunnistab, et miski käib talle üle jõu. Nimelt nentis eurogrupi liider Jeroen Dijsselbloem eile europarlamendi ees, et bloki eelarvereeglite selgitamine ajab ta enda sageli segadusse.

Dijsselbloem üritas saadikutele selgeks teha, miks euroala eelarvereeglid lihtsustamist vajavad, kirjutab Financial Times.

«Miks on oluline meie reegleid lihtsustada? Sest inimesed ei saa enam aru, mida me teeme,» selgitas Dijsselbloem. «Vähemalt minul on palju probleeme seletamaks inimestele, kuidas meie eelarvereeglid toimivad.»

Kõige huvitavam on seejuures, et Dijsselbloemi arvates on tähtsaim visata minema riikide «struktuurse puudujäägi» mõõdik.

Tegemist on rehkendusega, mille eesmärk on eemaldada eelarvepuudujäägi määramise protsessist lühiajalised, tsüklilised ja ühekordsed tegurid, mis võivad pilti riigirahandusest ajutiselt ühes või teises suunas kallutada. Valitsuse pingutustest rahaasju korras hoida joonistuks niiviisi puhtam pilt.

Dijsselbloemi sõnutsi paiskab aga see indikaator õhku rohkem küsimusi kui vastuseid. «Seda on raske ennustada. Seda on raske arvutada. Ja inimesed lihtsalt ei saa sellest aru,» ütles ta.

Ja ometi toetuvad just sellele meetmele Brüsseli vaidlused pealinnadega. Kui Dijsselbloemil õnnestub meede kõrvaldada, võivad reeglid tõepoolest lihtsamaks muutuda. Ühtlasi jääb Brüssel ilma peamisest hoovast valitsuste allutamiseks oma tahtele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles