Raid: Botnica väärtust oli omal ajal nõus hindama vaid üks firma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäämurdja Botnica.
Jäämurdja Botnica. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna Sadama finantsjuhi ja juhatuse liikme Marko Raidi sõnul telliti jäämurdja Botnica hindamine omal ajal mitmelt ettevõttelt, kuid töö vastu võtma oli neist nõus ainult üks.

«Hindamise tellis [toonane] juhatuse liige Allan Kiil. Ma olen tagantjärgi näinud ainult seda, et on tulnud äraütlemised tuntud hindajatelt, kes ütlevad, et see objekt on niivõrd spetsiifiline, et tehinguid ei toimu, mistõttu nad pole sellest tööst huvitatud ja pole kompetentsed seda hinda määrama,» ütles Raid BNSile.

Töö telliti lõpuks ettevõttelt, mis oli selle ainsana valmis vastu võtma. Töö teostajat ei soovinud Raid võimalikule kriminaaluurimisele viidates avalikustada.

Kommenteerides sadama erikomisjoni esitatud kahtlusi, ütles Raid, et siin tuleb vahet teha kahel asjal. «On kaks eriasja, kas hindamine on olnud sõltumatu ja teine küsimus, et kas hind on olnud vale. Nende kahe asja vahele ei saa panna võrdlusmärki,» ütles Raid.

Raidi sõnul on sadam aastaauditi käigus tellinud Botnicale ka uue hindamisakti, kuna offshore-laevade ärikeskkond on muutnud, naftahinnad on all ja Venemaa sanktsioonid takistavad normaalset äritegevust.

«Selle hindamisakti kohaselt me oleme Botnica 5 miljoni võrra alla hinnanud, aga kui panna see nüüd ajaloolisse vaatesse, siis toona, kui see osteti, ei osanud keegi ette näha, et nafta hind teeb seda, mida ta teeb ning ELi ja Venemaa majandussuhted kujunevad selliseks, nagu nad kujunenud on,» rääkis Raid.

«Kui küsimus on selles, et mis on Botnica väärtus, siis mulle tundub pigem usutav, et Botnica väärtus oli tol hetkel 50 miljonit, see, et ta täna enam ei ole 50 miljonit, on ühtepidi normaalsest kulumisest ja teisipidi turuolukorra muutusest, mis seda vahet põhjendavad,» rääkis ta.

Kui täna keegi väidaks, et õige hind oleks olnud näiteks 49 miljonit, siis see on Raidi sõnul «juba peenmehaanika».

Tallinna Sadama uurimiskomisjon otsustas teha riigiprokuratuurile avalduse kriminaalasja algatamiseks, sest komisjon kahtlustab, et jäämurdja Botnica ostmise otsustamiseks esitati vääraid andmeid laeva hindamise kohta.

«Uurimiskomisjonil on töö käigus tekkinud kahtlus, et 2012. aastal ASi Tallinna Sadama omandatud jäämurdja Botnica hindamist puudutavad andmed ei olnud õiged ja objektiivsed, mistõttu jäämurdja osteti tegelikust väärtusest kallimalt,» ütles uurimiskomisjoni esimees Artur Talvik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles