Siberi pasta parimad päevad

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Makaronide pakendamine Pospelihha tehases.
Makaronide pakendamine Pospelihha tehases. Foto: altan.ru

Pospelihha kohal laiuvasse kargesse Siberi taevasse kerkib korstendest paksu söetule suitsu. Esmapilgul jätab see Kasahhi piiri lähistel lösutav linnake trööstitu mulje. Üks tehas aga huugab ja äri õitseb.

Tere tulemast Pospelihha makaronivabrikusse, mis kohalikust kõvast nisust itaaliapärast pastat valmistab. Viis tootmisliini paiskavad välja kahte tosinat sorti alates bucatinist kuni farfalleni välja, kirjutab Financial Times – 24 tundi ööpäevas, seitse päeva nädalas.

Rubla karm kukkumine, mis inflatsiooni üles ja reaalpalgad alla lükkas, on ettevõttele igati õnnistuseks, kiidab Pospelihha asutaja Valeri Pokornjak, kes tehase 1990ndatel aastatel mahajäetud nõukogude-aegse jahutehase baasil üles ehitas.

«Meie toodang kasvas mullu 10 protsenti ning me oleme isegi Hiinasse eksportima hakanud,» lisas vabriku naerusuine direktor Vitali Homitski.

Makaronivabrik Siberi sügavustes kehastab Vene majanduspoliitikute suurt lootust – impordiasendajat. Valitsusest kinnitatakse, et riik on otsustanud naftahindade hoobi ja lääne sanktsioonid enda kasuks pöörata, mitmekesistamaks majandust ning äratamaks uuele elule ühes Nõukogude Liiduga hinge heitnud tootvat tööstust.  

Märgid näitavad, et mõnel tööstusharul lähebki hästi. «Tööstustoodang langes mullu vaid 35 Venemaa 85 regioonist,» ütles Moskva Sõltumatu Sotsiaalpoliitika Instituudi regionaalmajanduse ekspert Natalja Zubarevitš, kelle sõnutsi peavad kriisile kõige paremini vastu põllumajandusele keskendunud piirkonnad ja relvatööstuse keskused.

Altai krai, kus asub ka Pospelihha, on ilmekas näide. Samal ajal kui Venemaa tööstustoodang langes 3,4 protsenti, jäi Altai oma samaks. Põllumajandustoodang kasvas 7,5 protsenti ehk enam kui kaks korda üle riigi keskmise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles