Rahanduskomisjon toetab Eesti Panga reservi kolmekordistamist (3)

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pank.
Eesti Pank. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu rahanduskomisjon algatas täna eelnõu Eesti Panga reservkapitali suurendamiseks praeguselt sajalt miljonilt eurolt 300 miljoni euroni.

«Tulenevalt suurenenud riskidest Euroopa keskpankade süsteemis, minimaalse kapitalivajaduse hinnangust ja Eesti Panga praeguse kapitalipuhvri mahu võrdlusest euroala keskpankadega ning arvestades, et kapitalipuhvri viimine euroala suhtelisele keskmisele tasemele on pikaajaline protsess, samuti võttes arvesse senist kasumi jaotamise praktikat, kogunenud erireservi ja selle sarnast sisu reservkapitaliga otsustas rahanduskomisjon konsensuslikult algatada eelnõu Eesti Panga reservkapitali suurendamise jätkamiseks 300 miljoni euroni,» ütles rahanduskomisjoni esimees Remo Holsmer pressiteate vahendusel.

Holsmeri sõnul pöördus ettepanekuga langetada otsus reservkapitali suurendamise jätkamise kohta riigikogu poole Eesti Pank.

Eesti Panga kapitalipuhver koosneb põhikapitalist, reservkapitalist ja muudest kapitalipuhvri elementidest ning ulatus 2014. aasta seisuga kokku 451 miljoni euroni.

Eesti Panga seadus sätestab, et reservkapitali võrdsustumisel põhikapitaliga otsustab riigikogu, kas reservi suurendamist jätkata või mitte. Eesti Panga nõukogu otsusega 2014. aasta kasumi jaotamise kohta võrdsustus reserv põhikapitaliga, mis on sada miljonit eurot. Sestap ei saa Eesti Pank mulluse kasumi jaotamise otsust teha enne riigikogu otsust reservkapitali kohta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles