Eksperdid: riigifirmade nõukogu liikmed peab määrama sõltumatu komitee (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LHV panga nõukogu esimees Erkki Raasuke.
LHV panga nõukogu esimees Erkki Raasuke. Foto: Peeter Langovits/ Postimees

Rahandusministri kokku kutsutud ekspertrühm jõudis järeldusele, et riik peaks riigifirmade nõukogude liikmete leidmiseks asutama sõltumatu komitee, mis määraks ametisse kompetentseid inimesi, lisaks tuleks luua kõikide riigifirmade osalusi koondav valitsemisüksus.

«Ekspertrühma liikmete hinnangul on kõige aktuaalsemaks küsimuseks riigi osalusega äriühingute juhtimisel piisava juhtimiskogemuse puudumine äriühingute nõukogude tasemel. Seetõttu on juhtimise tase keskpärane ja ebastabiilne, mille põhjustajaks on ülepolitiseeritud ja kompetentsidest mittelähtuv nõukogu liikmete nimetamise süsteem,» seisab ekspertrühma seisukohti koondavas kokkuvõttes, vahendab BNS.

Ekspertrühma hinnangul tuleks selleks, et tagada professionaalne äriühingute juhtimine läbi kompetentsete inimeste nimetamise nõukogudesse, luua sõltumatu nõukogu liikmete nimetamiskomitee. Selles peaks komitee hinnangul enamuses olema erasektori suure juhtimiskogemusega eksperdid.

Samuti tuleks ekspertrühma hinnangul luua valitsemisüksus, mille ülesanne on selgelt määratleda omaniku ootused riigifirmadele ning hinnata nende saavutamist. Lisaks peaks see üksus toimima nimetamiskomitee tugiüksusena, aidates nõukogu liikmete kvaliteeti tagada. Samuti peaks valitsemisüksus rakendama ühtseid parimaid praktikaid järgivaid juhtimis- ja aruandluspõhimõtteid.

«Valitsemisüksuse tõhusa tegevuse tagamiseks on sobivaim äriühingu vorm ning omanikuõiguste selge ja vahetu teostamise eesmärgil tuleks riigi osalused koondada kõik – välja arvatud seadusega sätestatud erandid – valitsemisüksuse alla,» märkis ekspertrühm.

Rahandusministeerium esitas ekspertrühma seisukohad ka valitsuse kabinetinõupidamisele. Ministeerium soovitab valitsuse liikmetel seisukohad teadmiseks võtta ning need riigiettevõtete osaluspoliitika valge raamatu ettepanekute väljatöötamisel aluseks võtta.

Ekspertrühma töös osalesid eksperdid Erkki Raasuke, Raul Parusk, Valdo Kalm, Margus Uudam, Allar Jõks, Regina Raukas, Agris Peedu, Kaie Karniol, Katrin Rasmann ja Tarmo Porgand. Selle eesmärk oli analüüsida riigi osalemise parima praktika arendamine ning plaani loomine nõukogude depolitiseerimiseks. Rühma kutsus kokku rahandusminister Sven Sester.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles