Valitsus kaalub Kose-Mäo teelõigu rahastamiseks veokite teemaksu (6)

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa/Järva Teataja

Valitsus andis eile majandusministeeriumile ülesande koostada aasta jooksul raskeveokitele teekasutustasu sätestava seaduse väljatöötamiskavatsus. Teemaksu kaalub valitsus ühe variandina Kose-Mäo neljarealise maanteelõigu ehituse rahastamisel.

Pressiteenistuse teatel arutas valitsus eile Tallinna-Tartu maantee Kose-Mäo lõigu neljarealiseks ehitamist, kuid ei otsustanud lõplikult ehituse rahastamise mudelit. Muu hulgas kaalutakse tee-ehituse osalist rahastamist raskeveokite ajapõhisest teekasutustasust, tuginendes riigikantselei tellitud Ernst & Youngi analüüsile.

Valitsus arutas projekti finantseerimise ajatamiseks kolme ehitusstsenaariumi varianti, millest kõige otstarbekamaks ja projekti kogumaksumuselt soodsaimaks hinnati stsenaarium, kus ehitusperiood jääb aastatesse 2018-2022 projekti eeldatava maksumusega umbes 170 miljonit eurot.

Lõpliku rahastamisotsuse teeb valitsus pressiteenistuse teatel kevadel järgmise kolme aasta eelarvestrateegia arutelu käigus.

Kose-Mäo teelõigu neljarealiseks ehitamine on maanteeameti analüüsi kohaselt sotsiaalmajanduslikult tasuv, sellega väheneks nii teekonnale kuluv aeg kui ka paraneks liiklusohutus Eesti ühel tähtsamal ja tihedama liiklusega maanteelõigul. Neljarealise Kose-Mäo maanteelõigu sotsiaalmajanduslike efektide rahaline väärtus ühe aasta kohta on hinnanguliselt kümme miljonit eurot, vahendas pressiteenistus.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles