Vene kokkulepe OPECi liidritega külmutab nafta tootmismahu (1)

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lukoili töötaja kontrollib naftajuhtme ventiili Imilorskoje naftaväljal Kogalõmi linna juures Lääne-Siberis.
Lukoili töötaja kontrollib naftajuhtme ventiili Imilorskoje naftaväljal Kogalõmi linna juures Lääne-Siberis. Foto: SERGEI KARPUKHIN / REUTERS

Venemaa leppis täna Dohas toimunud kohtumisel kolme naftat tootvate riikide organisatsiooni OPEC liikme, Saudi Araabia, Katari ja Venezuelaga kokku naftatootmise mahu külmutamises praegusel tasemel, aga mitte tootmismahu kärpes.

Saudi Araabia naftaminister Ali Al-Naimi sõnul oli kohtumine õnnestunud ja kohtumise tulemusena otsustatud tootmismahu külmutamine «adekvaatne». Ta avaldas lootust, et nii OPECi liikmed kui ka OPECisse mittekuuluvad naftatootjad nõustuvad selle kokkuleppega, vahendas CNBC.

Katari energiaministri Mohammad bin Saleh al-Sada sõnul aitab kokkulepe turgu stabiliseerida. Katar on praegu OPECi juhtriik.

Kohtumise eel üle 35 dollari barrelilt rallinud Brenti barrel langes pärast uudist 34 dollari juurde, ehk kaheprotsendilise tõusu juurde võrreldes eilse hinnaga. See näitab, et kohtumiselt ootasid investorid tegelikult naftatootmise mahu kärbet, mitte senise taseme juures külmutamist.

«Müra potentsiaalsete kärbete koha pealt on suurem kui asi väärt. Kui me ei näe vastavasisulist tegevust umbes kuu aja jooksul, hakkavad spekulandid ilma kahtluseta taas naftat lühikeseks müüma,» märkis IG kirjas investoritele juhtiv turustrateeg Chris Weston.

Praeguse seisuga hinnatakse maailmas nõudlust ületavat naftatootmist ühele-kahele miljonile barrelile päevas.

UBS Wealth Managementi toorainete analüütik Wayne Gordon ütles CNBCle, et üks tähtis teema on, et kui palju iga naftatootja tegelikult pumpab. «Osa inimesi usub, et Saudi Araabia ja teisedki on tegelikult raporteerinud tegelikkusest palju suuremast toodangust ja ekspordist, nii et OPECi tippkohtumisel võivad nad öelda: «Jajah, me kärbime nii- ja naapalju», ise üldse mitte toodangut kärpides.»

2001. aastal leppisid Saudi Araabia ja teised OPECi liikmed Venemaaga kokku tootmise kärpe, kuid Venemaa ei pidanud toona sellest kokkuleppest kinni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles