Moody's võib langetada Eesti Energia krediidireitingut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reitinguagentuuri Moody's peakorter New Yorgis.
Reitinguagentuuri Moody's peakorter New Yorgis. Foto: Anadolu Ajansi / TT / Scanpix

Reitinguagentuur Moody's võib poole aasta jooksul langetada Eesti Energia krediidireitingut seniselt Baa2 tasemelt madalamaks, teatas agentuur riikliku energiafirma reitingut vaatluse alla võttes.

Reitingute ülevaatamine peegeldab energia- ja toormehindade langust ja Moody'se ootust, et Eesti Energia krediidimõõdikud lähima kahe-kolme aasta jooksul nõrgenevad praeguse tasemega võrreldes märkimisväärselt, kui märgatavaid leevendusmeetmeid kasutusele ei võeta, teatas Moody's.

Keskmine elektrihind möödunud aastal Nord Pool elektribörsi Eesti piirkonnas oli 31,1 eurot megavatt-tunni kohta, langedes aastaga 17 protsenti. Seejuures detsembri keskmine hind oli rekordmadalal 26,2 eurot megavatt-tunni kohta.

Arvestades Eesti energiaturu tihedat seotust Skandinaavia energiaturuga läbi Estlink kaabelühenduste, mõjutavad Skandinaavia hüdroenergia tootmisega kaasnevad madalad energiahinnad Eesti Energia süsinikurohke energiatootmise konkurentsivõimet. Lisaks suurendab Skandinaavia energiamüüki Balti turul Rootsi ja Leedu vahelise kaabelühenduse Nordbalt avamine tänavu.

Kuigi Moody's eeldab, et pikas perspektiivis toormehinnad taastuvad, mõjutab pikemaajaline madalate energiahindade periood negatiivselt Skandinaavia ja sellega ka Eesti energiaturge.

Samaaegselt on naftahind maailmaturul langenud käesoleva aasta jooksul 35 protsenti 31 dollarini barreli eest. Raske kütteõli hind, millega on seotud Eesti Energia toodetud põlevkiviõli, on langenud 41 protsenti 132 euroni tonni eest. Raske kütteõli hinnalangus esitab väljakutse Eesti Energia põlevkiviõli segmendile, kuna selle marginaalid tõmbuvad kokku.

Elektrienergia tootmine ja müük moodustas 2014. aastal 39 protsenti Eesti Energia kulumieelsest kasumist (EBITDA) ja hinnalanguse tõttu ohtu sattunud põlevkiviõli segment 20 protsenti EBITDA-st. Need kaks ärivaldkonda avavad Eesti Energia madalatest energia- ja toormehindadest tulenevatele ohtudele. Kuivõrd Eesti Energia riskimaandusinstrumentide tähtajad jõuavad kohe kätte, jätkab ettevõtte rahavoog tõenäoliselt lähima paari-kolme aasta jooksul vähenemist.

Moody'se hinnangul võivad langevatest energiahindadest tulenevad vähenevad rahavood kaasa tuua vajalike krediidimõõdikute keskpikas perspektiivis langemise alla kriitilise taseme, kui ei võeta ette märkimisväärseid leevendusmeetmeid.

Mullu 30. septembri seisuga vastas Eesti Energia siiski Moodys'e kriteeriumitele, mis muu hulgas sätestavad, et põhitegevuse rahavoo ja netovõla suhe peaks jääma 20 protsendi ümbrusesse ja põhitegevuse rahavoog peaks ületama intressimakseid vähemalt neli korda.

Moody's vaatab üle, mis on energia- ja toormehindade languse finantsmõju ettevõttele ning kas see suudab nendele survetele vastu seista ja jätkuvalt jääda praeguse reitingutaseme piiresse. Samuti hindab Moody's kõiki juhtkonna poolt astutud samme, mis võiksid aidata ettevõtte finantskülge, sealhulgas kulude ja investeeringute juhtimist, vara müüki ja dividendipoliitikat.

Kui Eesti Energia ei suuda reitingufirma poolt osundatud riskidele adekvaatselt reageerida, vähendab Moody's Eesti Energia krediidireitingut. Kuna praegu on firma reiting Baa2, võiks agentuur näitaja langetada tasemele Baa3, mis on viimane investeerimisjärgu reiting.

Eesti Energia võlakirjad on noteeritud Londoni börsil. Kokku on riigifirma emiteerinud võlakirju 758,3 miljoni euro väärtuses, millest 152 miljoni euro tagasimakse tähtaeg on 2018. oktoobris, 106,3 miljoni euro tagasimakse tähtaeg 2020. aasta novembris ja 500 miljoni tagasimakse tähtaeg 2023. aasta septembris.

Eesti Energia möödunud aasta esimese üheksa kuu käive vähenes 9 protsenti 571,8 miljoni euroni, EBITDA 0,5 protsenti 224,1 miljoni euroni ja puhaskasum 8,5 protsenti 173,1 miljoni euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles